I eftermiddag debuterar Osbybördige Hampus Nilsson i Allsvenskan då han vaktar Djurgårdens mål i deras bortamatch mot Falkenberg. Foto: TT/ARKIV

Äntligen allsvensk debut för Hampus

Efter tre år som back up för Kenneth Höie blir det i eftermiddag allsvensk debut för Osbysonen Hampus Nilsson i Djurgårdens mål borta mot Falkenberg.
– Ska bli så in i helsikes kul, säger Hampus då Norra Skåne når honom i spelarbussen på sin väg ner till västkusten.

25-årige Hampus Nilsson har fått vänta länge på sin allsvenska debut. Under tre säsonger har han stått i skuggan av norrmannen Kenneth Höie som under den perioden inte missat en enda match på grund av sjukdom eller skada.
Hampus har fått nöja sig med framträdanden med Djurgårdens A-lag i svenska cupen samt att spela med klubbens U21-lag.

Kenneth Höie är fullt frisk även nu men då Djurgården ligger i ett ingenmansland i tabellen får Hampus chansen att skapa sig lite allsvensk rutin.
– Äntligen får jag spela i Allsvenskan. Har väntat på detta så det ska bli kul, säger Hampus som tror det blir en tuff match i Falkenberg.
– De kommer att trycka på då de fightas för att slippa kvala sig kvar. Dessutom är deras hemmaplan väldigt svårspelad.
Hampus började spela fotboll i IFK Osby redan som fyraåring.
– Var då både målvakt och spelade ute men när jag var 12-13 år bestämde jag mig för att stå i mål, säger Hampus som 2006 flyttade till Landskrona.

Året efter gick han till Helsingborgs IF som han tillhörde fram till för tre år sedan då det blev Djurgården.
Under åren i HIF var han utlånad till Högaborg, Värnamo och Ängelholm.
– Var med om att spela upp Värnamo i superettan, berättar Hampus.
Som spelade 18 matcher i landets näst högsta serie med smålänningarna 2011 och 14 med Ängelholm året därefter.
I Djurgården tränas han för övrigt av Kjell Frisk som vaktade Djurgårdsmålet i början av 1990-talet. Kjell har under åren som målvaktstränare i Dif tränat stormålvakter som Rami Shaaban, Andreas Isaksson och Pa Dembo Touray.

– Vi har väldigt bra träningsmöjligheter. På vår anläggning vid Kaknäs har vi möjlighet att träna på både natur- och konstgräs, säger Hampus Nilsson.
På det senare underlaget spelar Djurgården numera sina hemmamatcher då de numera håller till på Tele2 Arena.

– En häftig arena där det blir en bra akustik när hemmapubliken går igång, säger Hampus Nilsson som hoppas få fortsätta i Djurgårdens mål även i årets sista allsvenska match om en vecka hemma på Tele2 Arena.
– Det skulle vara helt fantastiskt.