GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu ska de första stenarna brytas

BISKOPSGÅRDEN Landsbygdsministern gästar invigningen
Östra Göinge • Publicerad 26 oktober 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det har varit en riktigt lång resa, en segdragen process. Så man kan säga att det känns som äntligen, säger Jan Gunnarsson, marknadschef på Emmaboda Granit.Turerna kring det nya stenbrottet i biskopsgården har ni under flera års tid kunnat följa i Norra Skåne.

2009 genomförde Emmaboda Granit provbrytning på fastigheten i Biskopsgården – och sen började följetongen.Upprörda grannar protesterade, kommunen ställde sig bakom stenföretaget, länsstyrelsen sa ja, beslutet överklagades, mark- och miljödomstolen sa nej, beslutet överklagades, länsstyrelsen sa ja, beslutet överklagades, mark- och miljödomstolen sa ja, beslutet överklagades och så vidare.Ryavägens natur- och kulturgrupp (grannarna till fastigheten) har kämpat mot ett tillstånd, Emmaboda Granit har kämpat för ett tillstånd.

Till slut sa mark- och miljödomstolen vid Svea hovrätt definitivt ja, en dom som inte fick överklagas.Sedan dess har förberedelsearbetet pågått och nu är allt klart.– Vi välter de första stenarna redan i veckan. Vi har lagt mycket tid på infrastrukturen och logistiken, sett till så att anläggningen är helt färdig först innan vi börjar. Men motståndet som vi har haft är det viktigt att allt sköts på rätt sätt. Vi hoppas ha en god relation med grannarna, säger Gunnarsson.Han erkänner att det ibland har känts motigt under resans gång.

Varför har ni fortsatt kämpa för det här trots motståndet?– Det är ett helt nytt stenbrott, det är historiskt. Det har inte öppnat ett nytt stenbrott i Sverige på 25-30 år. Det finns en stor efterfrågan på marknaden efter produkten och vi tror på det här.

Vad betyder det här för Emmaboda Granit?– Vi får en ökad mängd material att sälja och förhoppningsvis ökad omsättning. I utgångsläget handlar det om tre nya jobbtillfällen, men Gunnarsson utesluter inte att det kan bli fler framöver.

På lördag när det är invigning kommer landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) att vara på plats och klippa bandet.– Vi får ju inte bryta på lördagar och söndagar, men det blir visning av anläggningen, säger Gunnarsson.Det nya stenbrottet ligger vid väg 121 mellan Lönsboda och Älmhult i höjd med avfart Kräbbleboda.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.