Jonatan från Äspered utanför Borås är i Broby på skollovet och hälsar på mormor Bodil. Han passade på att vara stadsvakt och ringa i klockan under tisdagen.
Byvaktarvandring i Broby med Ulrika Sparre. "Allt är bra!"

Byvaktaren vandrade runt och spred trygghet

BROBY Klockorna ringde och vandrarna ropade:
– Allt är bra!
Byvaktarna gav sig ut i Broby för att sprida trygghet på höstlovet.

Konstnären Ulrika Sparre bjöd in till en annorlunda konstupplevelse när hon tog sitt verk ”Allt är bra” till Broby och Sibbhult under tisdagen.

Sparre – och alla andra som ville delta – iklädde sig rollen som gamla tiders stadsvakt, en person som på medeltiden vandrade runt i städerna och ringde i sin klocka och ropade ut information. Syftet var dels att upplysa vilken tid det var, dels att berätta vad som hände i staden. Ofta, inte minst i tider av krig och kris, var stadsvaktarens roll att sprida trygghet genom att meddela att allt var lugnt och bra.
Ulrika Sparre skapade sitt performanceverk ”Allt är bra” för fem år sedan och har agerat stadsvakt på flera olika platser.

Att sprida trygghet är en viktig aspekt av verket. Samtidigt kan alla som deltar fundera på vad ”Allt är bra” egentligen betyder.
– Klart inte allt är bra. Men det handlar om att folk ska få känna sig trygga. Rädsla är anledningen till många konflikter och när det finns mycket rädsla och oro kan folk känna lite trygghet av att höra att ”Allt är bra”.
– Och det här känns ju mer aktuellt än någonsin just nu, säger Sparre.

Vad är det som lockar dig med den här typen av annorlunda konst?
– Jag är intresserad av betraktaren, av den som iakttar konsten, säger Sparre och konstaterar att även de som inte följer med på själva vandringen blir delaktiga när de hör klockringandet och ropen.

Bland byvaktarna som tog rygg på Sparre i Broby fanns Jonatan, som knatade runt med en klocka i det friska höstvädret.
– Jag kommer från Äspered, säger han och berättar att han är i Broby på skollovet för att hälsa på mormor Bodil, som också var med på vandringen.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Det är vårdagjämning under onsdagen. Tror du att våren är här?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar