Foto: Arkiv och TT/Arkiv

Solstorm slog ut flygtrafik

En solstorm gjorde under onsdagseftermiddagen så att inga flygplan syntes på radarn, vilket skapade stora störningar i svensk flygtrafik. Vid femtiden var flygtrafiken dock igång igen.

Skånska Dagbladets Christer Cederlund och Ole Törner är just nu på väg hem från MFF:s Champions Leaguemöte i Ukraina men har fastnat i Warszawa på grund av solstormen.
Planet till Kastrup skulle lyft för en dryg timme sedan.
– Just nu väntar vi på besked att få lyfta, säger Christer Cederlund.

Någon orsak till fördröjningen har flygbolaget inte lämnat, mer än att det är någon slags radarproblem på Kastrup.

Enligt Luftfartsverket, LFV, är det en solstorm som slår ut radarn på flygplatserna som ligger bakom störningen som drabbar flygtrafiken i södra Sverige. Väderfenomenet solstorm kan ge upphov till störningar i jordens magnetfält. Detta har inneburit störningar på LFVs radaranläggningar som försämrat flygtrafikledningens möjligheter att leda trafiken i luften.

– På grund av störningen har vi inte sett några plan på våra skärmar, säger Per Fröberg pressansvarig vid Luftfartsverket, till Aftonbladet.

Den som besöker Malmö Airports hemsida möts av beskedet att det är störningar i flygtrafikledningssystemen:
”För närvarande råder problem med flygtrafikledningssystemen i södra Sverige. Detta orsakar stora störningar i flygtrafiken. Arbete pågår med att lösa problemen. Swedavia uppdaterar löpande informationen på hemsidorna.”

LFV har under eftermiddagen inte kunnat hålla luftrummet öppet men under eftermiddagen har flygtrafiken successivt återupptagits.
– Vår kontrollcentral i Malmö är nu uppe i full kapacitet igen liksom Stockholm. Det kommer att bli följdförseningar under kvällen men vi gör allt vi kan för att minska förseningarna. Det tar ett par timmar innan vi har arbetat ikapp, säger Per Fröberg i ett pressmeddelande som kom strax efter klockan fem på eftermiddagen.
– LFV beklagar de olägenheter detta har medfört för flygpassagerare, flygbolag och flygplatser. Vi kommer att gå igenom dagens händelser och dess påverkan på flygtrafiken i Sverige.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar