GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Notan för kartslarvet – 1,4 miljoner kronor

Osby Avtalsmissen blev en dyr affär för kommunen.
Osby • Publicerad 12 november 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

I kommunens avtal med fiberleverantören IP-Only definieras det vilka hushåll som hör till tätorten och därmed kan bli inkopplade på det kommunala stadsnät. De som föll utanför tätortsgränsen skulle istället vända sig till närmaste fiberförening och själva driva frågan. Men när kommunen ritade upp kartan hade man inte tagit reda på länsstyrelsens definition av landsbygd. Detta resulterade i att över 200 fastigheter varken tillhörde kommunens definition av tätort eller länsstyrelsens definition av landsbygd. Man kunde alltså varken ta del av kommunens erbjudande eller koppla upp sig via de bidragsfinansierade fiberföreningarna, då jordbruksverket inte kan finansiera bredband åt dem som enligt länsstyrelsen hör till tätorten.

När problemet med gråzonerna uppdagades beställde kommunen en utredning från IP-Only om vad det skulle kosta att koppla på hushållen som fallit mellan stolarna. När den nu damp ner i stadshuset brevlåda stod det klart att kartmissen skulle komma att kosta kommunen 1,4 miljoner kronor. Pengar som man hade sluppit betala om kartorna varit korrekta vid avtalsskrivningen.– Det är en rättelse av det avtalet som vi har skrivit med IP-Only. Alltid när man skriver avtal och sen upptäcker att man vill göra en ändring får den som har förmån av den ändringen lägga till pengar till den andra parten. Det är IP-Only som får det här pengarna, säger kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S).

I IP-Onlys kostnadsförslag står det att de kan erbjuda de hushållen som hamnat i gråzonerna samma erbjudande som de som är innanför grävområdet för en extra avgift på 5945 kronor per fastighet. Man ställde också krav på ett snabbt beslut för att kunna påbörja arbetet innan maskiner och manskap försvinner från orten. Nu har ett enat ledningsutskott föreslagit att kommunstyrelsen ska tacka ja till erbjudandet.

Hade man inte kunnat undvika den här kostnaden?– Jo, om allting hade varit klart. Om jordbruksverket hade varit klara med sin uppgift och sina kartor.

Var inte deras kartor klara när avtalet skrevs?– Jag är osäker på hur långt de var i sin process och om man hade kunnat gissa sig till det här redan då. Jag trodde vi hade tätortsbegreppet klart för oss, men det jobbas ju på hela tiden med detta.

Men är inte det här pengar i sjön?– I sjön blir det inte för nu får de här hushållet en fiberuppkoppling, så det tycker jag absolut inte. Fastighetsägarna kan inte rå för att de ligger utanför de här kartorna och vi vill ju att alla ska ansluta sig till stadsnätet. Kommunen tjänar på att så många som möjlig tar del av det här, då internet är grundläggande infrastruktur nu för tiden. Och fastighetsägarna har inte gjort något fel i den här situationen.

Men kommunen har gjort fel?– Ja, det här ju en rättelse, så det kan man väl säga att vi borde tänkt på innan. Eller luskat mer i hur jordbruksverket gjorde sin definition. Jag vet inte om vi kunde fått mer information då, det var gamla kommunstyrelsen som tog det här beslutet och nu gör nya ledningsutskottet en annan bedömning.

bild 1/2
Snart kan bredbandsutgrävningen utvidgas.Arkivbild
Marika Bjerstedt Hansen (S)
Snart kan bredbandsutgrävningen utvidgas.Arkivbild
Marika Bjerstedt Hansen (S)
Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.