Stina Janzon och Martin Lang har hittat sitt nya boende i Horröd utanför Sösdala. Martin jobbar med reklamfilm worldwide och Stina som trafikingenjör på Hässleholms kommun. I vagnen sover sonen Svante. Foto: Hans Bryngelson
Svante, 13 månader, får lite varma kläder på sig innan Martin tar med honom ut på en sovtur i vagnen. Foto: Hans Bryngelson

Från storstad till röd stuga på landet

sösdala – Vi hade ingen koll på Sösdala, men när vi såg att det fanns en pågatågsstation blev det intressant.
Det berättar Martin Lang som tillsammans med sin sambo Stina Janzon och sonen Svante, 13 månader, bosatt sig långt ute på landet. Närmare bestämt i en röd liten stuga i Horröd, som nu blivit utgångspunkt för Martins arbete som filmfotograf med hela världen som spelplan.

Båda bodde tidigare i Malmö där Martin hade inlett sitt arbete som filmfotograf och där Stina arbetade på en konsultfirma.
Efter filmutbildning på Skurups Folkhögskola 2006 följde några ”hundår” för Martin i jakten på filmjobb. Men att döma av hans cv har han haft fullt upp i en mängd filmprojekt och startade så småningom eget företag 2008.
– Jag jobbar både från egna idéer till färdig film och med team i olika projekt, förklarar han.

Under ett års tids arbete på en reklambyrå i Paris, började Martin och Stina leta hus. De ville flytta från storstaden och i antågande var också sonen Svante.
Under de helger, när Martin var hemma från Parisjobbet, körde de runt i Skåne och letade hus. Det fanns ingen speciell plats som var vald, men Martin berättar att Österlen var på tapeten. Det föll dock på de långa pendlarresorna de hade tvingats till, eftersom båda då arbetade i Malmö.
– Vi hade väl inte tänkt oss ett hus så långt från Malmö eller att få en hel gård på köpet, förklarar han när han visar hus och den gamla ladugården som förra ägaren hade renoverat upp till ett antikvariat.
Här fick de också plats till liten köksträdgård, som de själva har anlagt, där några hönor idag strosar omkring tillsammans med husets två katter.

Huspriset, naturen och pendlingsmöjligheten blev det som avgjorde. Visserligen fick den då körkortslöse Martin cykla till Sösdala den första tiden de bodde i Horröd. Men Stina hade körkort och fick arbete som trafikingenjör i kommunen.
– Visst kan man ibland sakna närheten till kultur, restauranger och sina gamla kompisar, säger Martin men ser ändå fördelar med att bo i eget hus på landet med sitt arbete på gångavstånd.
För mycket av filmarbetet gör han ”hemma”. Han kallar sig frilansande filmarbetare och filmfotograf och som sådan gäller det att ha ett bra kontaktnät.
Han är inriktad på reklamfilm, och säger att det gäller att anpassa sig till det som erbjuds på arbetsmarknaden. Sony Ericson, Findus och Skånemejerier är några företag han gjort reklamfilm åt.
Men han har också arbetat med kortfilmer, långfilmer, tv-serier och musikvideos.
– Just nu slutför jag faktiskt ett arbete åt Hässleholms kommun med några trailers som ska visas på bio i Hässleholm, berättar han. Kvällar och helger försöker jag hitta tid att arbeta.
För Martin har det varit ett bra sätt att lära känna kommunen där han, Stina och Svante nu bor. Ett angenämt sätt att lära känna folket och bygden, som han uttrycker det.

När tidningen besöker Martin, är han pappaledig. Arbetsanhopningen är inte överhängande och snart går reklambranschen delvis i idé efter höstens storsatsningar. Men till våren och sommaren blir trycket åter hårt.
– Ja, jag brukar tvingas jobba när Stina är sommarledig, avslutar Martin och tar ut barnvagnen med en trött Svante som snart somnar efter en tur på grusvägen utanför det röda huset i Horröd.

Dagens fråga

Gick din mello-favorit vidare till final?

Loading ... Loading ...