Frode Thorsén (med barnen Stina och Johanna) hoppas att dinosauriemobilen ska locka många röster i tävlingen om Publikens pris.
Monica Jansen (med maken Jacob) flyttade till Osby för ett år sedan och ställer ut på amatörkonstutställningen för första gången. Foto: Torbjörn Wester
Stina och Johanna Thorsén kollar in konsten.

Folkets utställning

OSBY Vissa har målat hela livet och ställt ut många gånger förr, andra har precis vågat ta steget ut ur ateljén för att visa sina verk för omvärlden. För fjärde året får nu i helgen Osbys amatörkonstnärer chansen att visa upp sig i konsthallen.

Det började med ett medborgarförslag till Osby kommun från konstnären Marianne Dacke. Fyra år senare har amatörkonstutställningen i bibliotekets konsthall lagom till skyltsöndagen blivit lite av en Osbytradition. I år ställer runt 25 amatörer från hela kommunen ut och det enda kriteriet för att få tillgång en liten bit av konsthallens vägg är att man bor eller jobbar inom kommungränsen.
– Urvalet brukar konstnärerna på sätt och vis själva ansvara för. Det är ett stort steg att våga ställa ut, det vet alla som gör något kreativt, säger Lotta von Bültzingslöwen, kulturutvecklare.
Under fredagen samlades många av de som ska ställa ut. I vimlet fanns Monica Jansen, som flyttade till Osby med sin make Jacob för ett år sedan. Hon ställer ut två abstrakta målningar i akryl/tempera.
– Jag har målat hela livet och ställt ut de senaste åtta åren. Jag började i Malmö.
Kulturlivet i Malmö, där hon tidigare bott, är självklart med mångfacetterat än i Osby.
– Men de försöker ändå ta initiativ till saker, som den här utställningen till exempel.

Frode Thorsén med barnen Stina och Johanna på var sin arm, står en bit bort. Bredvid dinglar hans mobil bestående av en gräsätande dinosaurie som vägs upp av några lika gräsätande nutida djur. Hans budskap är att man inte får vara rädd för att försöka skapa.
– Jag tycker att folk måste våga uttrycka sig. Själv kommer jag från en konstnärsfamilj och kände mig hämmad av att alla runt mig var så duktiga.
Mobilen med plastdjuren hoppas han ska gå hem hos besökarna.
– Jag tänkte att den kan bli lite publikfriande för alla barn, det gäller ju att få många röster.

Rösterna, ja. Under hela utställningstiden – från den 29 november till början på januari – går det att rösta på sin favorit i konsthallen. Det verk som samlar ihop flest röster vinner Publikens pris under den sista utställningsdagen, lördagen den 9 januari.
Vernissage för amatörkonstutställningen är på morgondagens skyltsöndag klockan 15-19.

Senaste nytt omOsby