Annons

Läskig läsning

Kultur och Nöje Tips på riktigt läskig läsning får man av Karin Anderberg i veckans Ung kultur-spalt.
Publicerad 30 november 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Ung kultur

Det kan vara roligt att läsa, tråkigt att läsa eller hemskt – att läsa. Men vem vill inte bli lite skrämd ibland? För nybörjarläsarna gäller det att kittla nyfikenheten. Några få textrader på varje sida och stora färgmättade bilder med bra stämning finns i Spökhunden av Katarina Genar och Alexander Jansson (Bonnier Carlsen)Greta går i ettan i en gammal skola. Flera tecken tyder på att det finns en spökhund i skolan. Tillsammans med kamraterna snokar hon runt i skolan. En bok i serien Mystiska skolan, lätt och läskigt.

Annons

Varuhuset av Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson, Bonnier Carlsen, bygger på en gammal vandringssägen. Ester får syn på en väldigt fin klänning i skyltfönstret på varuhuset. På vägen hem på kvällen går hon in och provar den. Varuhuset ska stänga, blixtlåsen på ryggen har fastnat, Ester kan inte komma ur klänningen. Vad ska hon göra? Ta sina kläder utanpå och springa ut – då vore hon en tjuv. Ropa på hjälp – det vore pinsamt. Ester blir inlåst, lever loppan ett tag, tills skyltdockorna börjar röra på sig. Vad händer sedan? ”Spindelgröt och snigelkaka – jag kan trolla dig fram och tillbaka.” Sally som ska vara häxa på halloweendiskot i skolan tränar sig på trollformler i Läskigt, Sally! av Anna Ehn och Mia Öström med bilder av Jenny Karlsson, Opal. Målet är att vinna diplomet för bästa kostym. Lite mera text, men fortfarande mycket bilder.

I Fasor och fladdermöss av Ewa Christina Johansson och Jonna Björnstjerna, B Wahlströms, träffar vi på två gamla bekanta. Det är fjärde boken om syskonen Malte och Milda. Med stora bilder och korta texter är historien lättläst och mer humoristisk än skrämmande. Malte ska klättra upp på taket till en bod i moster Ros trädgård för att hämta en boll och hos Moster Ros finns det spöken och gastar överallt, men vad är det egentligen Malte ser?Mer text och färre bilder är det i Mer att läsa-böckerna från Bonnier Carlsen. Nu kommer Ödeborgens hemlighet av Amanda Hellberg, den tredje boken om familjen Skrämsson i Villa Månskugga. Hedvig och hennes syskon går i åldersblandad klass. Deras fröken i skolan har blivit sjuk. Men det är något konstigt med vikarien. Hon verkar dessutom känna till både familjen och den gamla ödeborgen där familjespöket Farbror Knota (som bor i Moraklockan) en gång låg begravd. Barnen smyger och spanar och det slutar med en riktigt imponerande födelsedagspresent till Hedvig.

På uppdrag i Spökhuset av Erik Magntorn och Petter Lawenius, Lindskog förlag, är en liten kapitelbok med suggestiva helsidesillustrationer i svartvitt. Olle och Nicke har sommarlov och bestämmer sig för att ta en titt på det gamla ödehuset i skogsbrynet. Först var det bara lite läskigt men precis när de ska gå blir det riktigt kusligt, då dyker det upp en svävande flicka som tilltalar dem på ålderdomligt språk. De får ett uppdrag, inte kan de väl neka henne att utföra det?

bild 1/3
Från vänster: Linus Wiberg, Albin Karlsson och Benjamin Forssblad är     hemma oskadda efter fjällvandringen. Foto: Privat
Ett riskfyllt äventyr som kommer att förbli ett minne för livet. Killarnas     ålder stoppade dem inte från att bestiga Sveriges högsta berg. 		                     Foto: Privat
Från vänster: Linus Wiberg, Albin Karlsson och Benjamin Forssblad är     hemma oskadda efter fjällvandringen. Foto: Privat
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons