Annons

Tredje lucian från Rågvägen utsedd

Vinslöv – Oj, detta hade jag inte förväntat mig, utbrister Maja Håkansson när hon öppnar dörren och tar emot beskedet och gratulationerna till att ha röstats fram som Vinslövs lucia 2015.
Hässleholm • Publicerad 2 december 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Hässleholm har fått ge upp liksom Tyringe och många andra orter när det gäller att hitta kandidater, engagemang och intresse för att rösta fram en alldeles egen lucia som sprider lite ljus på skolor, äldreboenden och företag i mörka december. I Vinslöv lever traditionen kvar. Vad kan det bero på?– Svårt att säga, men jag tror att det beror på att vi har sammanhållning i byn som gör att det pratas och peppas kring den här typen av arrangemang. En sammanhållning som också gör det möjligt för oss i Nätverksgruppen att hålla i gång bland annat lucia, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från just Nätverksgruppen som är på plats på Rågvägen för att gratulera årets lucia med en bukett blommor samt överräcka lucialinnet som nu måste anpassas i längd till Majas storlek.

Vem är hon då Maja Håkansson?– Jag är 15 år gammal och går i nionde klass på Furutorpsskolan här i Vinslöv. På fritiden rider jag mycket och hänger en hel del i stallet på ridskolan här hemma i Vinslöv. Jag hinner också med att vara gymnastiklärare, berättar hon.Beskedet om segern var oväntad.– Ja, det känns faktiskt lite overkligt. Lucia betyder mycket för mig och nu känns det kul att få lov att vara lucia själv, säger Maja som inte är ensam om att utses till lucia hemma på Rågvägen.– Nej, hon är den tredje från vårt lilla kvarter som blir Vinslöv lucia. Det känns ju lite roligt, säger Majas mamma Jessica Håkansson.Nu väntar bråda dagar för maja och hennes nio tärnor. Redan under onsdagseftermiddagen blir det hårdträning av sånger och verser. Den 11 december kör programmet med 15 uppdrag igång.På lördag klockan 15 kommer Maja att krönas till Vinslövs egen ljusdrottning under en handbollsmatch i Furutorpshallen.

bild 1/3
Det är Nätverksgruppen som håller traditionen kring lucia levande i Vinslöv. FOTO: Katarina Bexell
Britt-Marie Kaldéus Gustavsson överraskar årets lucia Maja Håkansson hemma på Rågvägen. FOTO: Katarina Bexell
Maja Håkansson har röstats fram som 2015 års lucia i Vinslöv. På lördag kröns hon i Furutopshallen. FOTO: Katarina Bexell
Det är Nätverksgruppen som håller traditionen kring lucia levande i Vinslöv. FOTO: Katarina Bexell
Britt-Marie Kaldéus Gustavsson överraskar årets lucia Maja Håkansson hemma på Rågvägen. FOTO: Katarina Bexell
Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons