Sofie Andersson gör comeback efter ett års upphåll från fotbollen på grund av graviditet. Men det bli inte spel för Sofie i rödblå Vittsjö. Ny klubb är i stället Glimåkra som i år hade ett bra år i den södra ettan då det blev en andraplats efter Växjö som nästa år spelar i elitettan. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV

Glimåkra värvar allsvenskt

Efter ett år utan fotboll gör Sofie Andersson comeback i Glimåkra IF. Den förre Vittsjöspelaren blev under året mamma till en liten dotter.
– Ska ju ändå träna så då kan jag lika väl spela fotboll, säger Sofie.

Efter debuten i moderklubben Alvesta och damallsvenskt spel i Öster, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstads DFF samt Vittsjö blir nu Glimåkra sjätte klubben för Sofie Andersson. Det blev dock inget fotbollsspel under den här säsongen då Sofie på sin 30-årsdag den 24 september blev mamma till en liten dotter. Då hon nu väljer att spela fotboll igen så blir det i Glimåkra som i år blev tvåa i söderettan.

– Vi köpte hus i somras i Åhus så Glimåkra ligger egentligen på fel håll. Men det får lösa sig, säger Sofie som börjar träna med sin nya klubb i februari.

– Då jag fick föda med kejsarsnitt så behöver jag lite längre återhämtningstid. Har kommit överens med Glimåkra om att inte vara med på alla träningar. Då jag är mamma så har ju dottern första prioritet.
En annan anledning till att hon valde Glimåkra är att klubben har en hel del före detta lagkamrater till Sofie.
– Ja, det finns flera gamla Vittsjöspelare här som Sonja Fransson, Charlotte Bergstrand och Erika Martinsson.

– Sedan är det också en fördel att Glimåkra spelar sin hemmamatcher på naturgräs. Konstgräs sliter hårdare på kroppen.
Glimåkratränaren Rikard Svensson kan berätta att Sofie Anderson var på gång till klubben redan förra säsongen.
– Men då Sofie fick besked om att hon var gravid blev det inget av det. Vi är verkligen glada att hon nu kommer att spela hos oss då det både är en trevlig tjej och en bra fotbollsspelare.

– Hon har förutom många års spel i damallsvenskan meriter från olika svenska ungdomslandslag. För någon säsong sedan var hon nära att ta en plats i A-landslaget. Sofie är en spelare som sticker ut och är både bra i spelet ute på plan samt en vass målskytt.
När det gäller läget i övrigt i Glimåkras spelartrupp så letar klubben efter en ny målvakt efter det att de fått nej från Nellie Kjellsson, fortsätter i FC Hessleholm, som ersättare till Helena Ivarsson. Glimåkra tappar även Charlotte Karlsson och Amanda Persson till nästa säsong.