Slopade rökluckor kan bli dyr affär

OSBY När taket lades om togs rökluckorna bort på två av Osbybostäders fastigheter. Räddningstjänsten fick inget veta och nu riskerar räddningsarbete att ta längre tid vid en eventuell brand.
Samtidigt hotas Osbybostäder av viten på 400 000 kronor om inte rökluckorna kommer tillbaka.

Rökluckor i fastigheter används för att vädra ut rök ur trappuppgångar vid bränder. På så sätt kan lägenheter lättare utrymmas via trapphuset. Utan rökluckor måste räddningstjänsten lägga dyrbar tid på att göra hål i taket för att vädra ut brandröken.
Men i två av Osbybostäders flerfamiljshus på Östra Järnvägsgatan, Polisen 5 och Smeden 15, har det sedan en tid tillbaka saknats rökluckor, trots att husen är godkända ur brandsäkerhetssynpunkt med just rökluckor och utrymningsvägar via trapphuset. På räddningstjänsten har man inte fått veta något om att luckorna tagits bort.
Det hela uppdagades i samband med en utryckning förra året, men trots påstötningar har inte Osbybostäder tagit tag i frågan och återinstallerat luckorna. Därför tog tillsyns- och tillståndsnämnden vid sitt senaste möte, i förra veckan, i med hårdhandskarna. De totalt fyra luckorna måste återställas – annars kan Osbybostäder tvingas att betala 100 000 kronor i vite per lucka, alltså totalt 400 000 kronor.

Enligt tillsyns- och tillståndsnämndens ordförande Kurth Stenberg (S) så försvann rökluckorna i samband med en takomläggning. Luckorna ska då ha ersatts med ej öppningsbara fönster.
– Det vet ju varenda byggare att det här är grejer som man inte får röra, säger Kurth Stenberg.
Hur detta kan ha gått till är oklart. Norra Skåne sökte under onsdagen förgäves ansvariga på Osbybostäder. Osbybostäder har nu på sig fram till den 31 mars nästa år att återställa rökluckorna.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar