Dags att tacka för sig. Georg Grundsten gör sin sista arbetsdag på Hovdala som slottsträdgårdsmästare den 29 december. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Dags att tacka för sig. Georg Grundsten gör sin sista arbetsdag på Hovdala den 29 december.
Dags att tacka för sig. Georg Grundsten gör sin sista arbetsdag på Hovdala den 29 december.

Lämnar för Krapperups slott

HÄSSLEHOLM Georg Grundsten lämnar Hovdala slott för ett jobb som ny slottsträdgårdsmästare på Krapperups slott, tre mil norr om Helsingborg.

– Jag hade inte en tanke på att byta arbete och sökte inte jobbet som var utannonserat utan blev uppringd. Vi träffades och i torsdags blev jag erbjuden jobbet, säger en omtumlad Georg Grundsten som jobbar på Hovdala sedan i maj 2010.

En viktig orsak till att han nu byter slott är att han bor i Viken på västkusten. När han tillträder tjänsten den första februari betyder det att han i stället för att ha en timme och tio minuter enkel resa med bil, i stället får 18 minuters restid med bil till arbetet.
– Jag sparar 85 mil i veckan. Hade Hovdala och Krapperup legat på samma avstånd är det inte säkert att jag tagit jobbet. Fast det är klart, hur vanligt är det att man blir uppringd om ett jobb vid 55-års ålder, frågar sig Georg.
Glada åt beslutet hemma i Viken är familjen, frun Linda och barnen Linn, 18 och Santiago 10.
– De förstod inte alls min tvekan, men jag har ju levt med Hovdala sju dagar i veckan, förklarar han på sitt kontor på ett decemberstilla Hovdala.
Det har varit händelserika år för både Georg Grundsten och Hovdala sedan 2010. Det vittnar inte minst Georgs båda klippböcker om.
– Jag brukar säga att Norra Skåne är mitt CV. Innan jag började det här jobbet hade jag aldrig vari med i tidningen, förklarar han när vi bläddrar bland de många klippen.
Trots sina 55 år har Georg inte jobba som trädgårdsmästare innan han började på Hovdala.
Innan utbildningen arbetade han i stället i 15 år på en reklamfirma i Helsingborg.

– Däremot har jag alltid varit en trädgårdsnörd, berättar han.

Vad är det mest stolt över här på Hovdala?
– Jag är stolt över det arv jag varit med om att få sätta. Jag har verkligen lagt min själ här för att medverka till att Hovdala uppmärksammats över hela landet. Jag är också glad över att vi kommit igång med att plantera förlovningsskogen, tar han som exempel.
Sommarens framgångar med en personlig inbjudan att skapa en idéträdgård på Sollidens slott blev så klart en höjdpunkt.
– Kungaparet är så förtjusta över trädgården, Kunglig lustgård i paradiset, att de vill att den ska bli permanent. Kanske redan från i sommar, förklarar Georg. Han träffade också kungaparet.
– Vi drack kaffe och hade väldigt trevligt. Det var mycket avslappnade och väldigt pålästa och kunniga.

Hur är det att lämna arbetskamraterna och Hovdala?
– Det är med blandade känslor. Tråkigt samtidigt som är glad och stolt över att ha fått det nya jobbet, säger Georg Grundsten.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×