Annons

Här är alla turerna med Olléns Kunskapsporten

HÄSSLEHOLM Norra station blev startskottet. Efter den första uppgörelsen såg Hässleholms kommun fördelar med att utveckla samarbetet med Kunskapsporten till fler områden ”av betydelse för utvecklingen av Hässleholm”. Vi har kartlagt affärerna.
Hässleholm • Publicerad 22 december 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Det fanns goda förutsättningar att utveckla samarbetet med Joakim Ollén til fler områden, av betydelse för utvecklingen av Hässleholm, konstaterade Bo-Anders Thornberg (M) och Lars Olsson (C).
Det fanns goda förutsättningar att utveckla samarbetet med Joakim Ollén til fler områden, av betydelse för utvecklingen av Hässleholm, konstaterade Bo-Anders Thornberg (M) och Lars Olsson (C).

Annons

Den 17 juni 1991 beslutade kommunfullmäktige att anta följande riktlinjer för kommunens fastighetsinnehav:

– Långsiktiga lokalbehov bör i princip i första hand tillgodoses i kommunens egna fastigheter, exempelvis skolor, barnstugor, servicehus och andra byggnader som bedöms användas vid långsiktiga kommunala verksamheter,

– kortsiktiga lokalbehov (max 5 år) kan alternativt lösas genom förhyrning på öppna lokalmarknaden,

– kommunen avvecklar successivt de fastigheter som ej primärt behövs för den egna verksamheten eller exploatering för bostads- och industriändamål.

Men i samma veva når ett liknande upplägg Konkurrensverket. Kristinehamns kommun har skrivit avtal med Kunskapsporten om att uppföra ett nytt badhus. Både företaget och kommunen hävdar att någon upphandling inte behövs, och hänvisar till en undantagsparagraf för kommuner som tecknar hyresavtal. Det godtar dock inte Konkurrensverket, som kritiserar Kristinehamns kommun för upplägget och konstaterar att kommunen genom att betala en hög hyra hjälpt företaget med en finansieringslösning.

Annons

Samma vår bjuds styrelse och tjänstemän för Hibab in till kronolaxfisket i Harasjömåla vid Olofström. För notan står Joakim Ollén som ordförande för Harasjömåla AB. Kunskapsporten har vid den här tiden kommit igång med 15-våningsbygget på den gamla Ringcentralentomten.

Socialdemokraterna och styrelseledamöterna Lena Wallentheim och Tommy Nilsson är dock inte med.

– Det var helt enkelt för att det var Kunskapsporten AB som betalade, berättar Tommy Nilsson för tidningen.

Lars-Göran Wiberg försvarar sig i samma artikel:

– Hässleholms kommun har ett samarbetsavtal med Kunskapsporten och det var ett strategimöte om hur man ska kunna utveckla Norra Station och skaffa fler hyresgäster. Vi hade en dagordning men det fanns också möjlighet till fiske. Det är helt rätt.

Annons

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons