Clara Markstedt är senast in i Vittsjötruppen. FOTO: TT

Allsvensk forward till Vittsjö

Vittsjö GIK förstärker offensiven med Clara Markstedt från Hammarby. En snabb och kraftfull spelare som kan spela både forward och yttermittfältare.
– Vittsjö var ett bra alternativ då Hammarby åkte ur damallsvenskan, säger Markstedt.

Clara Markstedt är 26 år och började spela fotboll hemma på Gotland med Visbyklubben P18 IK. 2010 flyttade hon till fastlandet och Stockholm där de blev tre säsonger med AIK, varav två i damallsvenskan.
– Hade faktiskt kontakt med Vittsjö redan då men valde AIK då de kunde erbjuda allsvenskt spel, säger Markstedt som till dags dato gjort 100 matcher i den högsta damserien.

2013 flyttade hon norröver till Piteå där det blev två damallsvenska säsonger. Förra året flyttade hon tillbaka till huvudstaden för spel med nykomlingarna Hammarby.
– Hade en del otur med skador under fjolårssäsongen. I slutet av våren hade jag en knäskada medan det blev problem med en baksida under hösten, säger Vittsjös senaste nyförvärv.
– Men nu har jag blivit friskförklarad och jag ser verkligen fram emot att spela för Vittsjö. Fått ett väldigt bra intryck av både ledare och spelare i klubben.

Någon i Vittsjötruppen du spelat med tidigare?
– I Piteå hade jag Lisa Klinga som klubbkamrat. Men jag känner väl till flera av Vittsjöspelarna då jag mött dem många gånger under åren, säger Clara som även har några U23-landskamper på meritlistan.
Clara Markstedt kommer att bosätta sig i Hässleholm och ska antingen komplettera fotbollsspelet med jobb eller studier. Hon är dessutom en duktig målare som bland annat haft en utställning i Piteå.
– Ska under året ställa ut en del tavlor i Köpenhamn, avslöjar Markstedt som menar att fotboll och måleri är en bra kombination.
– Jag kopplar av då jag håller på att måla. Det är en bra terapi för själen.

Beskriv dig själv som fotbollsspelare?
– Jag är väl främst en forward med styrka och snabbhet. Ligger ofta på gränsen på hur hårt man kan spela.
Flyttlasset från Stockholm ner till Skåne kommer att gå till helgen.
– Jag pluggar företagsekonomi och då jag har en tenta i slutet av veckan blir det så.
Vittsjötränaren Thomas Mårtensson beskriver Clara Markstedt som en spelare man inte vill möta men gärna vill ha i sitt eget lag.

– En irriterande spelare som är hård i kroppen och fullföljer i sina satsningar. En spelare varje lag behöver då hon får motståndarna att tappa fokus.
– Dessutom är hon mycket snabb och kan användas både som forward och yttermittfältare.

Ska ni använda henne som ett komplement till Linda Sällström i anfallet?
– Vi har även Linnéa Jonasson som är med och slåss om en anfallsplats, säger Mårtensson som i kväll tillsammans med sin nya tränarpartner Håkan Magnusson i kväll drar i gång utomhusträningen på konstgräset i Hässleholm.
– Vi blir 14 spelare och bland annat nyförvärven Emmi Alanen och Rachel Mercik kommer att vara på plats. Truppen är ännu inte riktigt klar då det fortfarande är några platser till som ska besättas.