Annons

Sverige ingår försvarsavtal med Danmark

Publicerad 11 januari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Avtalet ger utrymme för att i fredstid använda varandras flygbaser, hamnar och utbyta information, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Att ryska signalspaningsplan som flugit utan transponder och varit nära att kollidera med den civila flygtrafiken på Kastrup har enligt försvarsministern bidragit till att kontakter tagits.

– Danmark är ju ett grannland med gemensam geografi med oss. Så vi tycker att det är rimligt att sluta ett bilateralt avtal med dem. Vi har ju samarbete med Nato-länder bilateralt, inom det nordiska samarbetet och vi deltar ju med Nato-länder i olika internationella insatser. Så vi har ju ett samarbete med länder som också är medlemmar i Nato, säger försvarsministern till DN.

I samband med Folk och försvar i Sälen passade nytillträdde ÖB Micael Bydén på att varna för den ökade risk för konfrontation som finns i Sveriges närområde, bland annat i Östersjön och i Arktis. Han pekade också på Rysslands förmåga att slå till snabbt.

Mikael AnkarvikSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons