Annons

Minnesord efter en stor personlighet

Personligt Minnesord efter Sigbrit Ramkvist.
Personligt • Publicerad 12 januari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Sigbrit Ramkvist, Genarp, har avlidit i en ålder av 84 år.

När döden slår till så kommer framtiden plötsligt mycket nära men utan att den man förlorat finns med. De tidiga vanliga telefonsamtalen om ditt och datt eller de minnesvärda reflektionerna om vad som varit och vad vi upplevt tillsammans har ersatts med tystnad.

Annons

Sedan tidigt 70-tal var Genarps kulturförening Sigbrit Ramkvists forum. Här visades hennes talanger i teater, revyer och musik. ”Muntra Fruarna i Genarp”, teatergruppen som Sigbrit startade 1975 och ledde i flera decennier, uppförde uppskattade komiska tolkningar av Holberg och Molière men också allvarliga draman som Väntarna av Werner Aspenström.

Glädje och allvar växlade även i lokalrevyerna Genarparn 1-7 där hon tillsammans med Åke Sundström i ord och musik rosade och gisslade Lunds lokalpolitiker, där hon själv satt i Musik och teaternämnden. Originalen i Genarp kom inte undan de heller.

De senaste åren ägnade Sigbrit sig åt att sammanställa kabaréer inspirerade av bland andra Per Lagerkvists Låt människan leva, Dom Hélder Camâras dikter Tusen skäl att leva, Wilhelm Mobergs Din stund på jorden, som Muntra Fruarna gestaltade tillsammans med kyrkokören.

Sigbrit Ramkvist var en stor personlighet och hennes tankar och idéer fick oss alltid att överträffa oss själva.

Hon slutade aldrig att söka nya texter. På hennes nattduksbord låg nu Bertolt Brechts Den goda människan från Sezuan, som en ny utmaning.

Hennes bortgång var oväntad och sorgen känns tung. Vi saknar dig Sigbrit!

CJ Antonson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons