GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dold tiggarby nära centrum måste bort

HÄSSLEHOLM Boende med tält och skjul har växt fram.
Hässleholm • Publicerad 16 januari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Här har de tiggande EU-migranterna (romer från Rumänien) bott hela hösten och vintern.

När Norra Skåne besökte platsen vid 8.30 på fredagsmorgonen var det tomt och tyst.

Även ute på stan märks att det är färre tiggare just nu.

– Vi skulle gått dit under torsdagen men kommunens tjänsteman ställde in så vi ska bestämma ett nytt datum. Det här är en gemensam angelägenhet med tillhörande regelverk, därför vill jag inte agera på egen hand, förklarar han.

Att en uppröjning kan vara förknippat med juridiskt krångel är väl känt. Ett bra exempel på det är det omtalade fallet i Malmö där ett antal migranter inte kunde vräkas från en central, privatägd tomt förrän efter månader av diverse juridiska turer.

Den gången slog sig romerna ner ett par meter därifrån, utmed Vankivavägen. Det ledde i sin tur till att kommunen ordnade ett tillfälligt härbärge vid Väpnargatan.

Lägret syns inte på håll. Väl på plats märks dock spåren efter människor. Stigen dit är kantad av sopor och själva lägret är översållat med allehanda prylar. Cyklar, paraplyer, rester av en dator och annan elektronik, väskor, matrester och förpackningar. I centrum bredvid en lite klotgrill står en skål full med tomma värmeljushållare. Utanför ingången till ett av de låsta skjulen står ett par skor prydligt på en skohylla. Ovanför hänger en ryggsäck.

6 bilder
Bara skorna blev kvar.
Kåk-och tältstaden i närheten av Göinge bil ska vara tömd på folk senast klockan tolv nästa  onsdag. På onsdagskvällen informerandes de boende på platsen. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV
Just nu vistas åtta personer i bosättningen. Men här har bott betdligt fler.
Allehanda ting ligger kringslängda.
Fastighetsägaren måste röja upp enligt kommunen.
Bommat och låst om skjulet.
Bara skorna blev kvar.
Kåk-och tältstaden i närheten av Göinge bil ska vara tömd på folk senast klockan tolv nästa  onsdag. På onsdagskvällen informerandes de boende på platsen. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.