Kåk-och tältstaden i närheten av Göinge bil ska vara tömd på folk senast klockan tolv nästa onsdag. På onsdagskvällen informerandes de boende på platsen. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV
Just nu vistas åtta personer i bosättningen. Men här har bott betdligt fler.
Allehanda ting ligger kringslängda.
Fastighetsägaren måste röja upp enligt kommunen.
Bommat och låst om skjulet.
Bara skorna blev kvar.

Dold tiggarby nära centrum måste bort

HÄSSLEHOLM Ett smärre by av skjul och tält har växt upp i skymundan bara några minuter från centrum.

Här har de tiggande EU-migranterna (romer från Rumänien) bott hela hösten och vintern.
Senast tidningen besökte området i början av september fanns här endast en samling tält bebodda av ett tiotal personer.
Idag har ett smärre kåkstad växt upp med nio brädskjul och fyra tält.
För dagen förefaller lägret övergivet.

När Norra Skåne besökte platsen vid 8.30 på fredagsmorgonen var det tomt och tyst.
Skjulen är låsta, vissa med hänglås. Ingen ger sig till känna när vi knackar på. Det syns inga spår efter eldning och grillen mitt bland skjulen står översnöad på sniskan.
(En översnöad orörd hög ved vid ingången till skogsdungen där lägret finns vittnar om att platsen i alla fall för tillfället förefaller övergiven).

Även ute på stan märks att det är färre tiggare just nu.
I slutet av förra veckan berättade också en av romerna som varit länge i Hässleholm för tidningen att han skulle tillbaka till Rumänien, till Buzauområdet norr om Bukarest dit Norra Skåne i mars förra året gjorde en reportageresa för berätta om tiggarnas liv i hemlandet.
Vid ingången till Kvantum satt dock en man.
– Jag bor i en husvagn, förklarade han och pekar förbi varuhuset.
Strax efter middag är han avbytt, då sitter där i stället en kvinna. Men utanför Willys och Lidl fanns för dagen inga tiggare på plats.
Marken där tiggarbyn byggts ägs av bilföretaget Göingebil. VD Lennart Green berättar att han fått ett föreläggande från kommunen om att städa upp eftersom området är nedskräpat.

– Vi skulle gått dit under torsdagen men kommunens tjänsteman ställde in så vi ska bestämma ett nytt datum. Det här är en gemensam angelägenhet med tillhörande regelverk, därför vill jag inte agera på egen hand, förklarar han.
På stadsbyggnadskontoret berättar Anna Nilsson att man fått in klagomål från en privatperson.
Därför har man nu förelagt Göingebil att röja upp.
– Vi ska dit tillsammans med fastighetsägaren och titta på platsen, därefter beslutar vi om åtgärder, förklarar Anna Nilsson.

Att en uppröjning kan vara förknippat med juridiskt krångel är väl känt. Ett bra exempel på det är det omtalade fallet i Malmö där ett antal migranter inte kunde vräkas från en central, privatägd tomt förrän efter månader av diverse juridiska turer.
Fast sett utifrån PBL, plan- och bygglagen är saken rak och enkel. Har byggnaderna inte bygglov ska de väck.
Under förra året vräkte Finja betong romer från sin mark vid Limkokargatan.

Den gången slog sig romerna ner ett par meter därifrån, utmed Vankivavägen. Det ledde i sin tur till att kommunen ordnade ett tillfälligt härbärge vid Väpnargatan.
Även i år har man ordnat härbärge. Fast i år är det boende med strikt tillfällig karaktär. Man får bo där under några dagar, i princip i väntan på hemresa.
Lennart Green berättar att lägret inte märkts särskilt mycket.
– Nej vi har inte haft något obehag av dem, varken när det gäller nedskräpning eller något annat, förklarar han.

Lägret syns inte på håll. Väl på plats märks dock spåren efter människor. Stigen dit är kantad av sopor och själva lägret är översållat med allehanda prylar. Cyklar, paraplyer, rester av en dator och annan elektronik, väskor, matrester och förpackningar. I centrum bredvid en lite klotgrill står en skål full med tomma värmeljushållare. Utanför ingången till ett av de låsta skjulen står ett par skor prydligt på en skohylla. Ovanför hänger en ryggsäck.
Med tanke på att bodarna är låsta efter bästa tillgängliga möjligheter är det uppenbart att de som lämnar lägret har för avsikt att återvända.

Dagens fråga

Använder du reflexer?

Loading ... Loading ...