GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En nyfiken hantverkare

Personligt En nyfiken hantverkare
Personligt • Publicerad 18 januari 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Åke Benjaminsson, Markaryd, har gått bort, 77 år gammal.foto: privat
Åke Benjaminsson, Markaryd, har gått bort, 77 år gammal.foto: privat

n Åke Benjaminsson, Markaryd, har avlidit 77 år gammal.

Åke föddes i Rimshult, Strömsnäsbruk i Småland. Han arbetade lite i Markaryd och gick sedan på Yrkesskolan i Ljungby. Efter det gjorde han Värnplikten på P2 i Hässleholm. Under permissionerna därifrån arbetande han på Filfabriken och Hässleholm Smide.

Han gifte sig och stannade i Hässleholm där han övertog smedjan i Röinge, Hässleholm. Åke arbetade efter det en tid som maskinskötare på en gård i Laholm, där det odlades grönsaker. Därefter blev det flytt till Traryd i Småland med familjen och en villa byggdes på Vaktvägen.

Han arbetade på sina bröders byggnadsfirma. Detta när det behövdes flera snickare vid större byggen, såsom kommunhuset i Markaryd och skolan i Strömsnäsbruk. En tid arbetade han som snickare på Traryd Villan. Han har även drivit en skaftfabrik i Hallaryd. Därefter flyttade han till Markaryd där han köpte ett hus på Skärsjö­dalsvägen.

Han drev sin egen firma Allmekano, som innefattade reparation och service.

Åkes senaste arbete innan pensionen var som vaktmästare på Markaryd skola.

Åke var kreativ, nyfiken och en duktig hantverkare. Han hade tidigt intresse för maskiner, elektronik och data. Han skruvade isär, undersökte och satte ihop igen. Han lärde sig på så vis hur maskiner fungerade och hur de var uppbyggda. Han var noggrann och lämnade inget åt slumpen. Det fick hellre ta tid, än att bli slarvigt gjort. Åke var snäll och godhjärtad.

Åke älskade sitt hus och att arbeta i sin trädgård. Han hade också lärt sig att ta tillvara på det naturen gav i skog och mark och gjorde inläggningar och syltade bär. Han tyckte om att möta människor, göra korta utflykter och naturupplevelser, men tog även gärna fram sitt dragspel.

De sista åren bodde Åke på Sjögården i Markaryd.

Barnen Karl-Gunnar Benjaminsson, Anneli Onétt, Lotta Engström och Jeanette Koiranen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.