Annons

Vikingaäventyr för unga läsare

Ung kultur I veckans Ung Kultur-spalt tipsar Karin Anderberg om böcker om vikingatiden för olika åldrar.
Publicerad 24 januari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag vill själv bestämma över mitt liv!

– Jag vill resa och se världen!

Annons

I Sagan om Turid – Kungadottern av Elisabeth Östnäs, Berghs förlag, får vi möta en modig och självständig flicka. Även om hon är hövdingens dotter har hon ett hårt liv. Vikingabyn hon bor i har ont om mat, har inga skatter kvar från härjningstågen och befolkningen krymper.

Hennes styvmor sätter henne i hårt arbete, men Turid föredrar att lära sig skriva bokstäver, både runor och de sällsamma tecknen från södern. Hennes far vill att hon ska gifta sig för att kunna bli drottning, styvmor vill att hon ska bli en völva, en spåkvinna. Turid känner sig fjättrad, men hon vill vara fri. Hon har en trogen vän i sin jämnårige styvbror, men när han dör rasar hennes värld.

Det är en vikingabok för unga tonåringar. En historisk roman som förflyttar läsaren mer än tusen år tillbaka i tiden samtidigt som många av Turids problem är väldigt moderna. Vi får följa Turid i både vardagsliv och tankar. Det är flera omvälvande händelser som äger rum. När saker och ting tycks ordna upp sig kommer nästa katastrof och där slutar boken. Jag väntar med spänning på fortsättningen.

Det finns många böcker om de gamla Asagudarna. En del är bilderböcker för yngre barn och omvandlade till lite snälla sagoböcker. Om man vill komma lite närmare inpå sägnerna om Oden, Tor och alla andra invånare i Midgård, Asgård och Utgård finns nu Asgård – Sagor ur den nordiska mytologin, med text av Sofi Hjort, Rabén & Sjögren. Det är inte en bok för bilderboksåldern, utan för betydligt äldre. Den väjer inte för de blodiga delarna av berättelserna.

Illustrationerna är bitvis som serierutor, på flera uppslag beskrivs dramatiska händelser i serieform. Bilderna är detaljrika och fantasieggande. Att illustratören Karl Johansson har ett förflutet som serietecknare och illustratör med specialiteten fantasy är uppenbart.

Vikingatiden är intressant även för yngre barn. I år har den sjunde boken om vikingabarnen Halvdan och Meia kommit ut. Författare är Martin Widmark, som annars är mest känd för sina böcker om Lassemajas detektivbyrå. De sju brödernas skatt heter boken, utgiven av Bonnier Carlsen, och den är i likhet med alla de tidigare i serien illustrerad av Mats Vänehem.

Byn som Halvdan Viking bor i hotas av ett blodtörstigt brödragäng från trakten. Till skillnad från andra vikingar som föredrar att dra på plundringståg till fjärran länder är bröderna så lata att de hellre rånar sina grannar. De är samtidigt så snikna att de inte ens kan hålla sams sinsemellan. Detta utnyttjar Halvdan och Meia då de blivit tillfångatagna och hålls som gisslan. En död broder är en god broder enligt rövargänget – en mindre att dela skatterna med. Med mycket mod och list och med livet som insats lyckas barnen få bröderna att likt ”ten little Indians” ta kål på varandra tills bara en återstår. En humoristisk, spännande och finurlig historia, högläsning för lite yngre eller läsa själv för slukaråldern.

bild 1/2
Vice polisinspektör Jens Møller håller presskonferens med anledning av utredningen av den svenska journalisten Kim Walls död. Foto: TT
Vice polisinspektör Jens Møller håller presskonferens med anledning av utredningen av den svenska journalisten Kim Walls död. Foto: TT
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons