Vice polisinspektör Jens Møller håller presskonferens med anledning av utredningen av den svenska journalisten Kim Walls död. Foto: TT

Uppehållet har gjort Backyard Babies gott

Musik Förra året återvände Backyard Babies till scenen efter ett flera år långt uppehåll. I dagarna startar bandet sin Skandinavienturné, med bland annat en spelning på KB i Malmö.
– Nu är vi redo för 27 år till i turnébussen, säger Dregen, sångare och gitarrist i bandet.

Backyard Babies på turné:
28.1 – Oslo, Rockefeller
29.1 – Karlstad, Nöjesfabriken
30.1 – Malmö, KB
31.1 – Köpenhamn, Pumpehuset
5.2 – Nässjö, Sporthallen
6.2 – Örebro, Ritz
10.2 – Stockholm, Cirkus
12.2 – Göteborg, Trädgår’n
13.2 – Linköping, Doom Nightclub
24.2 – Jyväskylä, Lutakko
25.2 – Tammerfors, Klubi
26.2 – Åbo, Logomo
27.2 – Helsingfors, Tavastia

Det var ett slitet Backyard Babies som tog avsked från scenen efter vårturnén 2010.
– Det var svårt att hitta glöden och göra något bra tillsammans efter att under 20 år ha gått direkt från turnébussen in in studion för att skriva och spela in nya låtar och sedan sätta sig på turnébussen igen. Vi var helt enkelt slutkörda, förklarar Dregen, sångare och gitarrist i bandet.
Hösten 2014 kom så det oväntade beskedet att bandet skulle återförenas. En lyckad comebackspelning på Sweden Rock i somras följdes upp av nya plattan ”Four by four” och en Europaturné.
Så här i efterhand kan Dregen konstatera att uppehållet har gjort bandet gott.
– Under den här tiden har det varit giftermål, folk har fått barn och köpt hus – sådant som våra andra kompisar gjorde medan vi fortfarande satt i ett flygplan eller i en turnébuss och for mellan spelningar. Samtidigt har det varit givande musikaliskt också. Jag har spelat med fantastiska musiker, skrivit med andra och lärt mig oerhört mycket och det har Nicke (Borg, även han sångare och gitarrist i bandet, reds. anm) också gjort. Allt det har vi tagit med oss in i Backyard Babies nu, säger han.

Men att publiken skulle finnas kvar efter uppehållet var inget bandet hade vågat räkna med.
– Jag såg framför mig hur jag skulle stå på Plattan på Sergels torg, dela ut flyers och berätta om det här bandet Backyard Babies som skulle spela i en källare nånstans, men det var det värt. Den här återföreningen har ju inget med ekonomisk vinning att göra utan det var för att vi tycker det är så jävla kul att spela tillsammans.
Oron visade sig vara obefogad och nu väntar alltså en ny turné, som förutom några avstickare till Norge, Danmark och Finland tar bandet Sverige runt.
– Jag ser fram emot alla spelningarna. Fördelen med att ha tagit ett break är att det blir en annan känsla och stämning på spelningarna, det märkte vi på Europaturnén i somras. Förr spelade vi så mycket så om man missade en spelning visste man att vi snart skulle komma tillbaka. Nu blir varje spelning väldigt laddad, säger Dregen.

I april åker Backyard Babies på en ny Japanturné och bandet håller också på att försöka sy ihop en turné till USA och Sydamerika innan sommarens festivalspelningar drar igång.
För Dregen väntar dessutom ännu en återförening i sommar. På Sweden Rock ska The Hellacopters, bandet han var med och drog igång men sedan tvingades välja bort när Backyard Babies karriär tog fart, fira att det gått 20 år sedan albumet ”Supershitty to the Max” släpptes med en exklusiv spelning.
– Hellacopters trodde jag nog skulle vara över för alltid, så jag känner mig lyckligt lottad, säger han.

Blir det en engångsgrej nu då, eller finns möjligheten att även The Hellacopters fortsätter spela ihop och att du än en gång tvingas välja mellan de två banden?
– Det kan jag faktiskt inte uttala mig om. Vi har kontrakt på att bara får göra en spelning 2016. Sen vad framtiden blir vet inte jag. Det enda jag kan skriva under på är att det blir fler Backyardskivor, och fler Dregenskivor också.

Backyard Babies på turné:
28.1 – Oslo, Rockefeller
29.1 – Karlstad, Nöjesfabriken
30.1 – Malmö, KB
31.1 – Köpenhamn, Pumpehuset
5.2 – Nässjö, Sporthallen
6.2 – Örebro, Ritz
10.2 – Stockholm, Cirkus
12.2 – Göteborg, Trädgår’n
13.2 – Linköping, Doom Nightclub
24.2 – Jyväskylä, Lutakko
25.2 – Tammerfors, Klubi
26.2 – Åbo, Logomo
27.2 – Helsingfors, Tavastia