Stora problem med ordningen i badet

HÄSSLEHOLM Höstens stora flyktingmottagning har lett till omfattande ordningsproblem i simhallen.

Nu slår personalen larm och kommunen tillsätter en ytterligare tjänst (som ska tjänstgöra i samtliga kommunens badhus) för att få ordning på problemen.
– Här är mycket folk på helgerna som inte förstår vad vi säger. Det blir arga på personalen för att de inte förstår våra regler samtidigt som andra badgäster klagar på att reglerna inte följs, förklarar Therese Persson som jobbar i simhallen.

Mest kretsar problematiken kring ungdomar från boenden för ensamkommande som finns runt om i kommunen.
De kommer visserligen till badet med personal, men som badpersonalen upplever det räcker personalen inte till.
Det kommer också hela familjer där det finns stora problem när det gällar att följa reglerna och ta till sig personalens anvisningar. Problemen är som störst på helgerna.
– Som mest har vi haft 250 personer samtidigt, förklarar Monica Lundström som är biträdande föreståndare.
Situationen är nu sådan att trogna badgäster och barnfamiljer undviker att komma till simhallen om helgerna.

Vad är det för typ av problem?
– Man respekterar inte hygienreglerna. Duschar inte innan badet, duschar i badkläderna, har underkläder under badkläderna eller badar i kläder som inte är avsedda för bad. Det innebär att vattenkvaliteten försämras och att vi får tillsätta mer klor. Efter en helg var vattnet så dåligt att vi fick stänga, förklarar Helena Boo Robertsson som är föreståndare.
Det har också förekommit att folk tvättat sina kläder i duschen.
Personalen berättar också om busliv i bassängerna, man knuffar i varandra från kanten och kastar omkring plastleksaker som finns i barnbassängen.

Har ni haft problem med sexuella trakasserier?
– Vi ett tillfälle hade vi problem med en man som hela tiden påstod sig ha gått fel när han befann sig i damernas duschrum, trots att det finns en tydlig symbol dörren. Samma person gick också och tog på en kvinnlig badgäst flera gånger, berättar Helan Boo.
I samband med ordningsproblem har man också behövt tillkalla hjälp från vaktbolag.
Normalt arbetat två personer med att sköta simhallen under helgerna. Det har tidigare räckt bra, men är nu helt otillräckligt.
Kassan ska bemannas, och städningen ska skötas med mera.
Badet har ibland tillgång till personal som bland annat talar arabiska och man har ordningsreglerna tydligt uppsatta översatta till en rad språk.Men det räcker inte. Helena Boo Robertsson beskriver också beteenden som beror på rena kulturkrockar.

Hur då?
– Många har ingen respekt för oss för att vi är kvinnor, de ignorerar oss totalt när vi säger till, förklarar hon.
Kulturförbistringen tar sig även andra uttryck.
– Precis innan ni kom var det en man som klagade på att man måste vara naken i bastun, det ville inte han av religiösa skäl, berättar personalen.
Simhallen i Hässleholm har inte haft några badvakter på många år.
När det gäller exempelvis de ensamkommande är det alltså den medföljande personalen som har ansvaret.
– Det måste bli ordning och det brinner i knutarna, annars finns det risk för att det inträffar olyckor, konstaterar Helena Boo Robertsson.

Dagens fråga

Är du sportlovsledig?

Loading ... Loading ...