GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags för årets ljusprojekt

BROBY Nu går Broby mot ljusare tider. I slutet av veckan hålls årets ljussymposium.
Östra Göinge • Publicerad 2 februari 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Så här såg ljussättningen av Vita skolan ut 2014. På torsdag invigs årets ljusprojekt. Foto: Peter Paulsson/Arkiv
Så här såg ljussättningen av Vita skolan ut 2014. På torsdag invigs årets ljusprojekt. Foto: Peter Paulsson/Arkiv

Det årliga ljusprojektet på kulturhuset Vita skolan i Broby har funnits i flera år och hunnit bli en inarbetad tradition.

Årets projekt kommer inte att ha samma budget som tidigare år i och med att Region Skåne denna gång har sagt nej till att stötta projektet. Men det blir ändå ett digert program. Nu på torsdag, den 4 februari, hålls vernissage mellan klockan 17 och 20. Malmökonstnären Mathias Kristersson visar verket ”The mind is a lamp, open your eyes” och genomför en performance. Thomas Kjellgren kommer att berätta om ljushuvuden och visa filmglimtar och Conny Åhns ljussättning av Vita skolan presenteras. Dessutom blir det en kortare hyllning till nyligen avlidne David Bowie.

Dagen efter, på fredag, hålls årets ljussymposium som i vanlig ordning vänder sig till alla som är intresserade av ljusets närvaro i konsten och den offentliga miljön.

Bland dem som medverkar finns Lars Gustaf Andersson, professor i filmvetenskap. Han presenterar tidiga experimentfilmer. Konstnärerna Joanna Thede och Ia Neumuller genomför en performance och Lina Selander berättar om sitt konstverk Mehr Licht för MAX IV-laboratoriet i Lund. Från detta laboratorium kommer Emelie Hilner för att berätta om hur man använder ljus i forskningen.

Dessutom talar belysningsmästaren Anders Bill och kulturjournalisten Thomas Kjellgren, som dessutom är moderator. Den sistnämnde ska prata om dadaismen och ljuset.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.