GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mc-gäng kan ha packat knark i Sibbhult

SIBBHULT Sibbultslägenhet kopplad till mc-gänget Satudarahs droghandel.
Östra Göinge • Publicerad 2 februari 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
I den här lägenheten i Sibbhult misstänker polisen att mycket stora mängder narkotika kan ha packats. Här hittades bland annat en vakuumförpackare som använts för att förpacka kilovis med amfetamin som senare hittades nedgrävt i gömmor i Malmötrakten. Vakuumförpackaren syns i nederkant i bild. Foto: Polisen
I den här lägenheten i Sibbhult misstänker polisen att mycket stora mängder narkotika kan ha packats. Här hittades bland annat en vakuumförpackare som använts för att förpacka kilovis med amfetamin som senare hittades nedgrävt i gömmor i Malmötrakten. Vakuumförpackaren syns i nederkant i bild. Foto: Polisen

13,8 kilo amfetamin, 1,9 kilo cannabis, 51 000 ecstasytabletter, en skarpladdad automatkarbin med tillhörande ammunition.

Det var inga små mängder illegala substanser och föremål som fanns nergrävda i åtta gömmor – sju stycken längs ett bullerplank vid E22 i Arlöv och en på Lindängen i Malmö.

Efter en längre tids intensiv polisspaning, där även avlyssning av mobiltelefoner ingick, kunde polisen nysta upp knarkhärvan. För två veckor sedan kom domen i Malmö tingsrätt mot sju inblandade män. Tre av dem har haft ledande poster inom mc-gänget Satudarah, en organisation som gjort sig känd för grov kriminalitet och som är uppbyggd på ungefär samma sätt som exempelvis Hells Angels och Bandidos.

Satudarah har haft sin bas i Malmöområdet, men i denna narkotikahärva finns klara kopplingar till en lägenhet på Brobyvägen i Sibbhult. En av de nu dömda männen – en 25-årig vän till Satudarahs vicepresident – hade frågat en Sibbhultsbo som han också var vän med om denne kände till någon ledig lägenhet i Sibbhult. 25-åringen sade att lägenheten var ämnad för hans kusin. Sibbhultsbon tipsade om en ledig lägenhet på Brobyvägen.

Denna lägenhet, som nu hyrdes av de kriminella, skulle komma att spela en central roll när polis och åklagare i målet försökte binda 25-åringen till narkotikan i gömmorna. Varken fingeravtryck eller DNA från 25-åringen gick att hitta på det som polisen grävde fram ur gömmorna och därför fick man börja lägga pussel istället. För det första konstaterar polisens utredare att de olika gömmorna hänger ihop och att samma personer grävt ner sakerna på alla åtta platser. En del av drogerna var vakuumförpackade och polisens tekniska analys kunde med stor säkerhet slå fast att samma vacuumförpackare använts till förpackningar på alla åtta ställen. Steg två i beviskedjan är att koppla gömmorna till lägenheten i Sibbhult.

Förra sommaren gjorde polisen en husrannsakan där och beslagtog bland annat en vacuumförpackare och en tejprulle. I den tekniska analysen har man kunnat slå fast att tejpbitar på amfetaminpåsar i en av gömmorna med stor sannolikhet är avrivna från tejprullen som togs i beslag i Sibbhultslägenheten. Dessutom är med stor sannolikhet åtminstone två av vakuumpåsarna förpackade med vacuumförpackaren från lägenheten. Därför, konstaterar Malmö tingsrätt, kan det inte råda några tvivel om att åtminstone delar av narkotikan förpackats i Sibbhultslägenheten eller på någon annan plats där vacuumförpackaren och tejprullen förvarats.

Steg tre i beviskedjan mot 25-åringen är att han tydligt kan kopplas till lägenheten. Hans fingeravtryck har hittats där och polisens spaning har också visat att han är väl hemmastadd i Sibbhultstrakten och att han befunnit sig i området ofta. Han har även bekräftat själv att han har varit inne i lägenheten.

25-åringen dömdes till 7,5 års fängelse i tingsrätten. Övriga sex åtalade fick också de kännbara fängelsestraff.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.