GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nej till bybornas fiberidé

Hässleholm Fiberilska i Rättelöv.
Hässleholm • Publicerad 5 februari 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Hässleholm

Boende i Rättelöv, Tullstorp och flera andra byar är redo att skaffa fiberanslutning med hjälp av företaget Ip-Only.

Cirka 170 fastighetsägare är intresserade och planerna är långt gångna. Men Hässleholms kommun motsätter sig att länsstyrelsen beviljar statligt stöd till utbyggnad i området.

– Jag trodde från början inte att det var sant, säger Sten Åke Nilsson.

Det var för två år sedan som han tillsammans med många andra boende i området kring Rättelöv, Tullstorp och flera andra byar började engagera sig för att ordna fiber.

– Det skulle underlätta mycket för oss att ha det. Vi har lika stort behov av det på landsbygden som man har i större orter, säger han.

Efter kontakter med Hässleholms kommun visade det sig att det från deras håll inte fanns några konkreta planer på fiberutbyggnad i det området inom de närmaste åren. Av kommunen fick Sten Åke Nilsson och hans grannar därför rådet att jobba vidare på egen hand med satsningen.

Det rådet följde man, och överlät till företaget IP-Only att utforma ansökan om bidrag, samt stå för utbyggnaden, underhållet och ägandet. Ett informationsmöte ordnades för att väcka intresse och det visade sig efter hand att det var många som ville vara med på tåget.

– 85 procent av alla fastigheter ville ansluta sig, det är omkring 170 hushåll som vill gå med, så intresset är väldigt stort.

Anledningen till att hushållen lät IP-Only sköta projektet var att slippa det omfattande administrativa arbete som annars hade krävts av dem själva för att ro projektet i land. Förra året lämnades ansökan om statligt stöd från IP-Only in till länsstyrelsen. Men från kommunens sida ratas det upplägget.

Eftersom det är ett företag i stället för just en ekonomisk förening som har lämnat in ansökan om stöd för utbyggnaden till länsstyrelsen har kommunen meddelat att man inte vill att stödet beviljas.

– Kommunens IT-avdelning avstyrker att länsstyrelsen beviljar oss bidrag eftersom det är ett bolag som söker, säger Sten Åke Nilsson.

– Det som är märkligt är att de inte hade haft något emot det om det hade varit en ekonomisk förening som sökt. Hade vi bildat en förening och sedan sålt till ett företag hade de inte heller haft någonting emot det.

I höstas togs beslut att kommunen inte ska ingå några nya markavtal med andra fiberaktörer utan att kommunen själva ska sköta utbyggnaden.

– Jag kan förstå kommunens syfte, att alla fastighetsägare ska ha möjlighet att ansluta sig till en och samma kostnad. Men i fiberplanen har kommunen inte prioriterat landsbygden, säger Sten Åke Nilsson.

– Enligt planen skulle vi inte kunna få fiber innan år 2020. Jag antar att man vill få in pengar från satsningar i de större orterna först och sedan bygga ut på landsbygden. Vi vill inte vänta på ett osäkert datum när vi har möjlighet att bygga ut nu med hjälp av IP-Only, säger han.

Utan bidrag från länsstyrelsen bedömer Sten Åke Nilsson att det blir orimligt dyrt för byborna att skaffa fiber.

Mellan 60 000 och 70 000 kronor beräknas anslutningen kosta varje hushåll utan bidrag. Med bidrag cirka 19 000 kronor.

– Utan de statliga bidrag som går att få är det inte rimligt att gå vidare. Men jag hoppas fortfarande på att länsstyrelsen ska säga ja.

bild 1/4
Sten-Åke Nilsson och 170 andra boende i Rättelöv, Tullstorp var tidigt ute och ville ha internet via fiber.
Sten-Åke Nilsson med flera i Rättelöv är frågande till kommunens hantering av fiberetableringen på landsbygden. - Det känns inte som vi är prioriterade, säger Sten-Åke Nilsson. FOTO:CARL-JOHAN BAULER
stEN
zsd
Sten-Åke Nilsson och 170 andra boende i Rättelöv, Tullstorp var tidigt ute och ville ha internet via fiber.
Sten-Åke Nilsson med flera i Rättelöv är frågande till kommunens hantering av fiberetableringen på landsbygden. - Det känns inte som vi är prioriterade, säger Sten-Åke Nilsson. FOTO:CARL-JOHAN BAULER
Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.