Otjänligt vatten vid Hovdala restaurang

HÄSSLEHOLM Restaurangen på Hovdala slott får inte använda vattnet. Fluoridhalten är för hög.
– Vi ska lösa det här, lovar Jens Olsson, slottsintendent.

– Vi litar på det och känner oss trygga i hur det hanteras framöver, säger Jonatan Börjesson, en av ägarna till Restaurang Hovdala, som just nu håller stängt, men har öppet på Alla hjärtans dag och sedan öppnar till påsk.
– Till Alla hjärtans dag kan vi laga maten på Hovdala eftersom vi sköljer grönsakerna på annat håll och inte behöver använda vattnet.
Det finns dessutom andra restaurangkök som kan disponeras, och miljöchef Sven-Inge Svensson känner sig nöjd med det sätt som restaurangen har valt att lösa problemen.
Restaurangen arrenderas av kommunens kulturförvaltning som i sin tur arrenderar Hovdala slott av Statens fastighetsverk.

– Kommunen har naturligtvis ett ansvar gentemot krögarna, menar Jens Olsson, men tillägger att det i slutändan förmodligen är staten som bär det totala ansvaret.
– Det kan bli så att kommunen på något sätt får leverera vatten till restaurangen till dess att problemet är löst.
Var lösningen ligger är ännu så länge högst osäkert. Mattias Stenström, teknisk förvaltare vid Statens fastighetsverk, säger att de ännu inte har hunnit att sätta sig in i problematiken.
– Vi ska titta på vad miljö och hälsa har sagt om situationen innan vi kan gå vidare och se om det här faller på oss eller verksamheten.
– Vi ansvarar för leveransen av vatten, att pumpar och liknande fungerar. Det finns ju också filter vid de olika tappställena. Vi får se vad som måste göras.

Vattnet får nu varken användas till att dricka eller till matlagning.
Prover har visat alldeles för höga halter av fluorid.
– Vi kontaktade Livsmedelsverket som bekräftade att halterna var för höga och att vattnet därför är otjänligt att dricka, men även till matlagning, säger miljöchef Sven-Inge Svensson.
De filter som finns installerade fungerar, enligt Svensson inte, och måste bytas ut.
Jonatan Börjesson är inte orolig och har gott hopp om att allt ska vara löst till dess att restaurangen slår upp portarna till påsk.
– Vi tror att det här kommer att lösas på ett professionellt sätt och att vi kan välkomna gäster som planerat.

Dagens fråga

Har du lagt på vinterdäcken på din bil?

Loading ... Loading ...