Fick sitt genombrott i Hylands Hörna

Sångerskan Inga-Lill Nilsson har avlidit i Lund 73 år gammal.
Hon föddes och växte upp i Jämshög i Blekinge. I tidig skolålder visade hon talanger som sångerska och framträdde vid högtider i skolan, i privata fester och i andra lokala tillställningar. Redan vid 17 års ålder fick hon sitt första jobb som sångerska då hon blev vokalist i Lazze Palms dansorkester. Efter fortsatta engagemang i orkestrar fick hon sitt stora genombrott i Hylands Hörna i början på 1960-talet nästan samtidigt i samma forum som generationskamraten Anni-Frid Lyngstad, en artist som hon påminde om både i repertoar, personlig stil och sceniskt framträdande. I skiftet mellan 1960- och 70-tal nådde hon sina största framgångar. 1968 låg hon sex veckor på Svensktoppen med Vilken underbar värld. Samma år framträdde hon också i den uppmärksammade TV-showen Star dust tillsammans med kompositören och entertainern Hoagy Carmichael. Där hade hon också sällskap framför TV-kameran av Sonya Hedenbratt, Svend Asmussen och trumpetaren Rolf Ericson. Framgången följdes upp med deltagande i en TV-produktion året efter då hon tillsammans med bl a Agnetha Fältskog, Agneta Munter, Sten Nilsson och Björn Ulvaeus hyllade kompositören Jules Sylvains minne. Under första halvan av 1970-talet gjorde hon flera TV-framträdanden, bland annat deltog hon i Melodifestivalens svenska uttagning 1973 med En frusen ros som slutade på nionde plats.
Inga-Lill Nilsson slog igenom i schlagersångerskornas tidevarv. Konkurrensen om populariteten var tät. Men i motsats till Barbro Svensson, Siw Malmkvist, Anita Lindblom, Ann-Louise Hansson och flera av den tidens stjärnor på artisthimlen höll sig Inga-Lill Nilsson företrädesvis till smäktande romantiska ballader och jazziga evergreens. Hurtiga snabba låtar av Stickan Andersson och Thore Skogman var ingenting för henne.