Kultur

Klassisk musikal med nytt fokus

Artikel Kultur och Nöje Vem är den där Henry Higgins egentligen? Vad händer med honom när han möter blomsterflickan Eliza? Regissören Anna Novovic ville titta närmare på en av musikalvärldens ikoner. Nu gör hon det när My fair lady spelas på Skåneturné med ett alldeles speciellt par i huvudrollerna.

Lindy Larsson gör rollen som språkprofessorn Henry Higgins, han som ska lära blomsterflickan Eliza att tala rent. Eliza spelas av Annica Edstam. I kväll är det premiär på Helsingborgs stadsteater.

Att musikalen berättar en spännande historia och har fantastisk musik, som dessutom fanns i ett för en turnéproduktion passade arrangemang för två flyglar, hade Anna Novovic redan kläm på. Som regissör behövde hon också en infallsvinkel som kunde trigga i gång tankarna kring musikalen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Notiser Motor v 2

Diagonalt övergångsställe i korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT
feature
feature

Visste du att...

...ett av världens mest trafikerade övergångsställen ligger i stadsdelen Shibuya i Tokyo? Här kan uppemot 3 000 personer passera på en och samma signal, skriver tidskriften Vi Bilägare. Alla gående får nämligen grönt samtidigt, oavsett åt vilket håll de ska. I Stockholm pågår just nu test med diagonala övergångsställen på två platser, för att se om det kan öka trafiksäkerheten. Projektet avslutas i sommar.

Volvo bygger elmotorer i Skövde

Volvo investerar 700 miljoner kronor för att starta produktion av elmotorer i fabriken i Skövde från år 2025. I det första skedet kommer man att montera motorerna för att i ett senare skede ha ett helhetsansvar för tillverkningsprocessen. Design och utveckling kommer att ske i Göteborg och Shanghai. Den återstående verksamheten vid fabriken med produktion av förbränningsmotorer kommer att flyttas till ett separat dotterbolag (PES) inom Volvo Cars. Avsikten är att slå ihop produktionen med Geely.

Fabriken i Skövde har varit en del av Volvos historia ända sedan företaget grundades 1927.
Fabriken i Skövde har varit en del av Volvos historia ända sedan företaget grundades 1927.
Foto: Volvo

Fler mackar ställer om till el

Drivmedelsföretaget OKQ8 satsar tillsammans med Skellefteå Kraft på supersnabb laddning. 800 laddpunkter på 300 stationer ska etableras i Sverige – med minst 150 kW-laddare. Det innebär drygt 25 mils räckvidd på 20 minuters laddtid. Dessutom utlovas ett smidigt betalsystem. Även finska ST1 som driver Shell meddelar att man satsar fyra miljarder på att omvandla sina stationer till marknadsplatser med restauranger och elbilsladdning. Den första ombyggda stationen öppnar i Varberg intill E6 och kommer att ha sex laddplatser – varav två laddare klarar 150 kW-laddning.

Laddstationer kommer att dyka upp på allt fler bensinmackar, där man kan ladda både sig själv och elbilen med energi.
Laddstationer kommer att dyka upp på allt fler bensinmackar, där man kan ladda både sig själv och elbilen med energi.
Foto: Anders Wiklund/TT

En nostalgisk favorit

Att bilar inte bara är döda tingestar utan i allra högsta grad kan väcka känslor hos sina förare vet de flesta. Enligt en Sifoundersökning utförd på uppdrag av Kvdbil är Volvo Amazon svenskarnas favorit genom alla tider. Volvo Amazon tillverkades i cirka 667 000 exemplar åren 1956–1970 och var Volvos första riktiga exportframgång, skriver bilförmedlaren i ett pressmeddelande. På andra plats hamnar Volvo P1800 och på tredje plats Volvo V70. Totalt intervjuades 1 033 personer i åldern 18-79 år.

Volvo Amazon är en riktig nostalgitripp.
Volvo Amazon är en riktig nostalgitripp.
Foto: NTB Scanpix/TT

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

Kultur och nöje

Sally Rooney ger ut ny roman i höst

Sally Rooneys nya bok 'Beautiful world, where are you' kommer ut 7 september i Storbritannien. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den irländska författaren Sally Rooney kommer ut med en ny roman i september, rapporterar The Guardian. Boken har titeln "Beautiful world, where are you" på engelska och följer, liksom hennes två tidigare romaner "Normala människor" och "Samtal med vänner", unga människor som försöker hitta sin plats i tillvaron.

Enligt förlaget Faber, där Rooneys böcker ges ut i Storbritannien, handlar boken om vännerna Alice och Eileen, som främst kommunicerar via e-post. Alice är författare och möter Felix, som hon ber följa med på en resa till Rom. Eileen sörjer ett kraschat förhållande och börjar flörta med en barndomsvän.

Sally Rooney har på kort tid blivit en av världens mest hyllade författare. "Normala människor" filmatiserades och blev en succé även i tv-serieformat. Den nominerades även till Bookerpriset och har kallats en "nutida klassiker".

Inrikes

Vårdanställd polisanmäld – arbetade med covid

En vårdanställd har polisanmälts efter att ha arbetat i väntan på provsvar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En vårdanställd i Blekinge har blivit avstängd och polisanmäld. Personen väntade på provsvar från ett covidtest – men jobbade vidare ändå.

Det visade sig sedan att provsvaret var positivt och först då gick personen hem från jobbet. Därefter inleddes en arbetsrättslig process av kommunen.

– Vi ser allvarligt på det som har hänt och har därför valt att stänga av medarbetaren utan lön. Vi har även polisanmält det som har hänt då hen har utsatt andra för smittrisk, säger Robert Schelin, tillförordnad socialchef i Olofström, enligt Sydöstran.

– Det som har inträffat bedöms vara ett unikt fall och risken för att det händer igen anses vara låg, säger Schelin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

40-tal döda i jordskalv i Indonesien

Det kraftigaste skalvet hade en magnitud på 6,2. Webbkarta.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Minst 42 personer har omkommit i ett kraftigt jordskalv på den indonesiska ön Sulawesi, enligt myndigheterna. Flera byggnader har kollapsat, däribland ett sjukhus, och människor har fastnat i rasmassorna.

Det kraftiga skalvet, med en magnitud på 6,2, inträffade natten mot fredagen lokal tid (i torsdags kväll svensk tid) strax utanför staden Majene, på omkring en mils djup. Hundratals personer skadades och minst 15 000 tvingades fly sina hem och bege sig mot mer höglänt terräng.

– Gudskelov är vi okej just nu, men vi kände nyss ännu ett efterskalv, säger Sukri Efendy, 27, som bor i området.

Myndigheterna räknar till att åtminstone 820 människor skadades i samband med skalvet.

Kollapsat sjukhus

Skalvet, och flera efterskalv, har skadat fler än 300 bostadshus och två hotell. Ett sjukhus i Majene har också kollapsat, och det finns uppgifter om att såväl patienter som personal är instängda i rasmassorna.

Inledningsvis rapporterades att ett hotell hade kollapsat, men det ska endast delvis ha rasat. Även kontoret som tillhör regionens guvernör uppges ha skadats svårt.

– Vägarna har brutits sönder och många byggnader har kollapsat, vittnar 28-årige Hendra.

Hittills har tiotals efterskalv registrerats. Indonesiens myndigheter befarar flera kraftiga skalv, och flaggar för att det kan innebära att tsunamier hotar kustområden. Någon formell tsunamivarning utfärdades dock inte.

Framför kondoleanser

Bara några timmar före skalvet under natten mot fredagen hade ett annat skalv inträffat, med en magnitud på 5,9.

Indonesiens president Joko Widodo har framfört sina kondoleanser i ett videomeddelande till offer och anhöriga. Han uppmanar invånarna att behålla lugnet, och myndigheterna att intensifiera sökinsatserna.

Indonesien ligger i den så kallade Eldringen, ett hästskoformat bälte runt Stilla havet med omfattande seismisk aktivitet. Annandagen 2004 inträffade en mycket kraftig jordbävning med magnituden 9,1 utanför den indonesiska ön Sumatra, som utlöste den tsunami som dödade nära en kvarts miljon människor, däribland över 500 svenskar.

Sport

Övertygande Lazio vann Romderbyt

Luis Alberto gjorde två av målen när Lazio vann Romderbyt mot Roma med 3–0.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Sport
Sport Roma har varit Roms bästa fotbollslag den här säsongen.
Men på fredagskvällen var det Lazio som dominerade i den italienska huvudstaden och vann Serie A-derbyt med klara 3–0.

Ciro Immobile gav Lazio ledningen i den 14:e minuten. Romabacken Ibañez drällde med bollen i eget straffområde vilket Manuel Lazzari utnyttjade när han lyckades bryta och bollen rullade då fram till hemmalagets mest notoriske målskytt. Immobile fick fritt skottläge mitt framför mål och satte säkert 1–0, hans tolfte mål för säsongen.

2–0 kom mindre än tio minuter senare när Luis Alberto placerade in bollen i mål, åter efter starkt förarbete av Manuel Lazzari, som ville ha straff när han blev fälld av just Ibañez, men som i stället för att sluta spela reste sig upp och serverade bollen till Alberto.

Matchen punkterades sedan i den 67:e minuten när Alberto gjorde sitt andra mål i matchen. Spanjoren avslutade ett fint hemmaanfall med ett välplacerat skott från strax utanför straffområdet och säkrade tre poäng till Lazio.

För tabelltrean Roma innebär det ett tungt poängtapp i toppstriden. Med en match mer spelad är laget nu sex poäng bakom ledande Milan, och tre bakom tvåan Inter.

Lazio klättrar samtidigt upp på sjunde plats, tre poäng bakom Roma.

Utrikes

Biden lovar tusentals vaccincentraler

Joe Biden vill att USA:s befolkning använder munskydd för att minska coronasmittan.
Foto: Matt Slocum/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den tillträdande presidenten Joe Biden lovar att tusentals vaccincentraler ska upprättas i USA – inom hans första månad på posten.

Joe Biden framhåller på nytt att USA ligger i krig med viruset. Massvaccinationen av USA:s befolkning innebär att apotek, skolor och idrottshallar ska användas som vaccinationslokaler. Sammanlagt innebär det tusentals nya centraler inom en månad från den 20 januari, säger Biden vid ett framträdande.

Även mobila kliniker ska upprättas i samarbete med lokala läkare för att kunna åka runt till områden som annars är svåra att nå.

Lagrar liten del

Också nationalgardet ska få hjälpa till med vaccineringen och de stater som sätter in den typen av resurser kommer att ersättas fullt ut, lovar han.

– Man kommer att kunna boka tid och bekvämt vara där för att få det gjort snabbt, säger Joe Biden.

Hans tillträdande administration är i kontakt med privata företag för att säkra tillgången till nålar, sprutor och annat som behövs.

Joe Biden understryker också att vaccinerna ska tas inom det rekommenderade tidsspann som läkemedelsmyndigheten FDA anger. För Pfizer/Biontechs vaccin är det 21 dagar mellan den första och andra dosen, och för Moderna 28 dagar. En liten del av vaccindoserna som går ut ska lagras för att ha som reserv, enligt Biden.

"Det är oacceptabelt"

Samtidigt måste administrationen hantera vaccinskepsis, som är större i områden med en främst svart eller latinamerikansk befolkning. Det är också dessa grupper som drabbats hårdast av coronaviruset.

– Det är oacceptabelt, jämlikhet är centralt i våra covidåtgärder, säger Biden.

Den tillträdande presidenten går också hårt åt kongressledamöter som när de trängdes ihop för att evakueras från stormningen av Kapitolium vägrade sätta på sig munskydd.

– Vad fan är det för fel på dem? Det är dags att växa upp.

Biden lovar att när han tillträder utfärda ett beslut om att federalt anställda måste bära munskydd i sina verksamheter.

Niklas Svahn/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL