GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rivningen kan bli dyr nota

HÄSSLEHOLM ”Hade kunnat knäcka ett mindre bolag”
Hässleholm • Publicerad 22 februari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Lyftkranar, hjullastare och containrar i olika storlekar, används bland annat i arbetet med att ta bort de nio skjul, eller snarare sagt mindre hus, som har byggts på ägorna i den något kuperade terrängen bakom Göinge Bil.

Kvar på platsen är fortfarande mängder av prylar; till exempel dammsugare, fullpackade väskor, kläder, sängkläder, husgeråd och presenningar.

De små husen är skickligt byggda av presenningar, kartonger och plywood. Timmer, mest av björk, och ihopknutna med remsor rivna av plastkassar.

I en del av husen har det monterats belysning som drivits av batterier.

Enligt uppgift fick ett tiotal EU-migranter, som bodde på platsen, en timme på sig att packa ihop sina grejer när tidsfristen gick ut för snart en vecka sedan.

Lennart Green säger sig vara tveksam till det beskedet. De väntade flera dagar med rivning just för att de som bodde där skulle kunna hämta sina tillhörigheter.

Nu är rivningen igång. Ett arbetslag från Göinge Bil, tillsammans med inhyrda personer, har satt igång upprensningen.

– Vi har fått skaffa skyddskläder. Det är inte bara hus som ska rivas. Det krävs också en omfattande sanering av ett stort område, säger Lennart Green som också konstaterar att notan kan bli dyr.

– Vi klarar det här. Men hade det drabbat ett mindre företag så hade nog kostnaderna blivit för dyra. Som markägare får vi stå för allt. Det är väl rätt och riktigt, samtidigt som jag nog tycker att kommunen kunde ha varit mer serviceinriktade.

– Kanske de ändå kunde bjuda på tippavgiften vid återvinningsstationen, funderar han.

– Nu slipper vi i alla fall sortera.

Enligt uppgift till Norra Skåne är åtta av de tio EU-migranterna kvar i kommunen och bor i tält på annan plats.

Två av dem har beviljats medel för att kunna resa hem.

En privatperson som har kontakt med en del av dem säger att det kan prövas om fler kan få hjälp med hemresa, trots att de har fått hjälp tidigare.

– Det beskedet har jag fått skriftligt av en av verksamhetscheferna på socialförvaltningen; att varje persons behov ska utredas särskilt, säger privatpersonen som vill vara anonym.

– Men jag tror också att en del av dem vill stanna. För vad kommer de hem till i Rumänien? Ingenting.. De har de bättre här i kylan i skogen.

bild 1/2
Skjulen är till stor del byggda av björkstammar som har bundits ihop med plastremsor. Där finns också bord byggda av björkstammar med en träskiva på.Foto: Jörgen Johansson
Skjulen är till stor del byggda av björkstammar som har bundits ihop med plastremsor. Där finns också bord byggda av björkstammar med en träskiva på.Foto: Jörgen Johansson
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.