Motigt för Emil i luftvapens-EM

Det blev en ovanligt blygsam placering för Osby Jaktskytteklubbs Emil Martinsson under första dagen av luftvapens-EM i Ungern.
Emil fick nöja sig med en 13:e plats i herrarnas running target blandade lopp.

En plankträff, lite spändhet och en allmänt tung grundomgång kan sammanfatta svenskdagen på luftvapens-EM i Ungern. Förutom några ljusglimtar blev det ingen större lycka för blågulas del den andra tävlingsdagen.
Det blev en tung svensk dag på luftvapens-EM i Györ, Ungern och motgångarna började direkt. I herrarnas running target blandade lopp var Emil Martinsson, Osby JSK, först ut av alla skyttarna och resultatet i de första 20 skotten av totalt 40 blev för honom låga 87+88. Förklaringen – ett bomskott.

– Han sköt i plankan, samma sak som han gjorde på VM i Granada 2014. Han kom upp före figuren och hade svårt att hantera det på slutet, det var skälet. Det är sådant som händer tyvärr, säger viltmålsledaren Claes Johansson.
Plankträffen kom i första tioskottsserien vilket i sin tur påverkade andra tioskottsserien där ”Emil bara ville bli av med skotten”, enligt Johansson.
– Luften går ur i ett sådant läge. Han skärpte till sig sedan och sköt flera tior i rad, och visade i andra rundan, där det blev 95+98, att han ändå är en av de bästa.
Totalt blev det 368 poäng för Martinsson som blev 13:e man.
Bästa svensk halvvägs i tävlingen var Pontus Thuresson med sina 187 poäng. Ett bra läge som dock orsakade spändhet.

– Det var en bra första serie, men sedan tar orutinen ut sin rätt i de första tio skotten i den andra rundan – man spänner sig när man skjutit bra i första svängen och klarar inte av att hantera sin egen kropp. Det är orutin. Men han sköt en väldigt bra sista tioskottsserie på slutet, när spänningen släppt. Det är ett vanligt mönster, säger Claes Johansson.
Det blev totalt 361 poäng för Thuresson, dagens 18:e man. Bäste svensk totalt blev i stället Jesper Nyberg, Unnaryds Sportskytteklubb, som fick ihop 377 poäng och blev åtta.
I lagtävlingen blev Sverige fyra av fem lag, med sex poäng till bronset.
I dag väntar tävlingen i regelbundna lopp för running target-herrarna.