Sångaren Tommy Körberg (mitten) tillsammans med låtskrivarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus skålar efter premiären av musikalen Chess i London, 1986. (AP Photo/Gerry Penny) COPYRIGHT SCANPIX CODE: 436
Dirigenten Anders Eljas leder orkestern när musikalen "Chess" sätts upp i Kristianstad hösten 2017. Foto Björn Larsson Rosvall /TT

Chess sätts upp i Kristianstad

Kultur och Nöje Nästa höst kommer Chess för första gången till Skåne i en scenisk version. Det är Underhållningspatrullen som är först ut med Björn Ulvaeus, Benny Anderssons och Tim Rices musikal. Premiär blir det på Kristianstad teater.

– Vi är jätteglada, det här har vi jobbat på länge, säger regissören Ola Hörling.
Chess har tidigare bara spelats på de stora scenerna i Stockholm och Göteborg eller i storslagna konsertanta versioner på turné. I Skåne har musikalen aldrig spelats, även om den en gång var på väg till Malmö Opera. Mindre teatrar har inte haft möjlighet att göra den.
– Vi har sökt rättigheterna tidigare, men Björn och Benny har vägrat släppa på kravet att man ska ha en stor orkester. Och vi har ju inte möjlighet att ha någon stor symfoniorkester, varken ekonomiskt eller platsmässigt, säger Ola Hörling.

Nu har musikalduon ändrat sig på den punkten och deras ständige arrangör Anders Eljas har gjort en orkestrering för en 13-mannaorkester.
– Det beslutet sammanföll bra med att vi öppnar dörren igen att få spela Chess. Syftet med Eljas nya arrangemang är just att den ska spelas på fler platser och inte bara på de stora teatrarna. Det är den nya versionen som vi alltså kommer att ha urpremiär på, vi blir allra först i världen.

Björn & Bennys förhoppning med det nya orkesterarrangemanget är att musikalen ska spelas mer i scenisk version.
Ola Hörling personligen är också glad att få sätta tänderna i Chess.
– Jag älskar den här musikalen och det är en dröm för mig att få göra den. Musiken är makalös, den är musikdramatik, berättande och dramatisk. Den är expressiv, det finns så mycket teater i den, säger Ola entusiastiskt.
Chess, som kretsar kring två schackmästare från Ryssland respektive USA, har också en stark berättelse som berör på många olika sätt.
– Man kan relatera till amerikanen och ryssen på många sätt, till exempel hur man påverkas av omständigheterna. Det finns ju också ett spännande triangeldrama. Och så finns också plats för en stor ensemble som vi alltid har.

Samma kreativa team som brukar stå bakom Underhållningspatrullens produktioner gör det även när det gäller Chess. Leif Persson gör scenografi och Fredrika Lilius kostym. Men Chess blir en betydligt större satsning än gruppens tidigare produktioner. Det blir den största musikalsatsningen i Kristianstad någonsin, teatern ska byggas om och Underhållningspatrullen har fått löfte om ekonomiskt stöd från kommunen.
– Vi bygger om och sätter orkestern under scenen för att alla ska få plats, säger Ola Hörling.

De fyra huvudrollerna kommer man att ha audition för i höst.
– Utöver det blir det de semiproffsen och amatörerna som vi tidigare jobbat med som intar scenen. Vi planerar också att ha en del av ensemblen som kör, vår egen Chess-kör, och en del som är vanlig ensemble.

Att sätta upp Chess är en utmaning och kraven är höga från alla håll.
– Vi kommer att ha ögonen på oss, förlaget är angelägna om att produktionen håller hög musikalisk nivå. Huvudrollerna måste godkännas, men vi är lika angelägna som de att ha de bästa i rollerna, säger Ola Hörling.
Sceniskt finns inga restriktioner.
– Vi spelar det svenska manuset, men i övrigt gör vi vår egen uppsättning.

Kommer Björn & Benny att vara med under arbetet?
– Vi hoppas de tittar in någon gång, det vore ju häftigt. Anders Eljas kommer i alla fall säkert att komma hit, säger Ola Hörling, som tillsammans med producenten Åsa Jensen också hade en del annat att tänka på när nyheten släpptes på måndagen.
– Vi har audition för Jonathan i Bröderna Lejonhjärta i dag, berättar Ola Hörling.
Bröderna Lejonhjärta har premiär den 23 september, också den på Kristianstad teater.