GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Zara Larsson prisas

Nyheter Sångerskan Zara Larsson prisas av ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
Publicerad 7 mars 2016 • Uppdaterad 13 december 2021

Priset för årets kvinnogärning delas ut varje år på Internationella kvinnodagen till någon som; "genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning bidrar till att synliggöra och förändra den verklighet som mäns våld mot kvinnor utgör”.

Zara Larsson har länge lyft fram feministiska frågor, både i debatten och i sin musik.

– Tack, tack, tack för detta pris. Det är så sjukt roligt och motiverande att få ett pris som detta. Som artist och offentlig person tycker jag det är superviktigt att använda sin roll på ett värdefullt sätt och därför känns verkligen kul att ni uppmärksammat det och TACK för den fantastiska motiveringen, säger hon i ett pressmeddelande.

Tidigare har bland annat Margot Wallström, Johanna Koljonen och Maria Sveland tilldelats priset.

Fakta:Juryns motivering

”Vi vill belöna henne för att hon med kraft och mod belyser det våld som kvinnor i offentligheten utsätts för, och för att hon utan minsta tvekan vågat sätta fingret på de patriarkala strukturer som ligger bakom.

Zara Larssons självklara sätt att lyfta feministiska frågor är glädjande och inspirerande. Vi har henne att tacka för att vi fått se exempel på hur unga kvinnor utsätts och motarbetas, men att det samtidigt lönar sig att kämpa mot de krafter som försöker hålla dem tillbaka.

Ordet förebild må vara slitet, men det finns inget annat sätt att beskriva en kvinna som så rakryggat står upp för sig själv och vägrar att bli tystad i ett ämne som berör oss alla.”

Johanna Ravhed
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.