Representanter från det internationella energisparprojektet Step2Sport var i Knislinge för ett studiebesök i Snapphanehallen.FOTO: PETER PAULSSON
Representanter från energisparprojektet Step2Sport var i Knislinge för ett studiebesök i Snapphanehallen.FOTO: PETER PAULSSON

Energisnål hall hyllas: – Ligger i framkant

KNISLINGE De arbetar för att göra Europas sporthallar miljövänligare. Och vägen mot energisnålare idrottsanläggningar går via ett studiebesök – i Knislinge.
– Östra Göinge kan sträcka på sig, säger Anders Nylander på energikontoret i Skåne.

Representanter för det internationella projektet Step2Sport var på torsdagen i Knislinge och besökte Snapphanehallen. Målet med projektet är att steg för steg göra om sport- och fritidsbyggnader enligt konceptet ”nearly zero energy building”, alltså byggnader som slukar minimalt med energi, och på så sätt få mer miljövänliga sporthallar i Europa.

Det finns uppskattningsvis runt en och en halv miljon sportanläggningar i Europa och flera av dem byggdes för över 30 år sedan.
Genom att renovera och bygga om hallarna med energisparande åtgärder i centrum går det att göra stora miljövinster och långsiktigt ska det löna sig även ekonomiskt i form av lägre driftskostnader.
Representanter för tolv olika aktörer från sju länder jobbar med projektet, som fokuserar på sporthallar, simhallar, ishallar och andra inomhusanläggningar för sport- och fritidsaktiviteter.

En del i arbetet är att besöka goda exempel på energisnåla hallar och därför var ett antal internationella gäster i Knislinge för en guidad visning av Snapphanehallen, en anläggning som hyllas med orden ”arbetet som gjorts i Östra Göinge kommun ligger i framkant för alla idrottsbyggnader”.
– Det är jätteroligt att de vill komma hit, det är vi stolta över, säger Östra Göinges fastighetschef Tomy Toni, som tillsammans med biträdande fastighetschefen Tomas Wijk var på plats och visade besökarna runt i Snapphanehallen.

Hallen i Knislinge är en NNE-byggnad (nära noll energi) och när bygget upphandlades ställdes krav på entreprenören att hålla energimålen. Garantibesiktningar genomförs och om byggnaden slukar mer energi än överenskommet är det entreprenörens ansvar att åtgärda problemet.
– Det här är en del i kommunens arbete att minska energiförbrukningen i hela Östra Göinge, säger Toni och lyfter fram mångmiljonsatsningen på energisparande åtgärder.
– Och titta på ishallen, där har vi halverat energiförbrukningen.
Samma miljötänk som genomsyrade arbetet med Snapphanehallen ska kommunen ha som grund även för framtida byggarbeten.
– Vi håller på att projektera för förskolor i Hanaskog och Knislinge och där är det samma tänk som gäller, säger Toni.

Anders Nylander på Skånes energikontor är inblandad i Step2Sports arbete och han hade med sig besökare från bland annat Spanien, Grekland och Portugal till Knislinge. Han konstaterar att det finns mycket energi att spara genom att göra om Europas sporthallar till NNE-byggnader.
– Och det här är en intressant hall för oss att titta på och lära oss av, säger han om Snapphanehallen.
Projektledaren Emelie Mespouches är inne på samma linje.
– Vi tittar på sätt att förbättra sportbyggnader och detta är ett bra exempel, säger hon.

Dagens fråga

Har du varit på kräftskiva i år?

Loading ... Loading ...