Miljönämnden ger enduroklubben två års frist för träning på Hovdala

Hässleholm Hässleholms kommun vill får bort FMCK från Hovdala. Nu har miljönämnden gett enduroklubben en tidsfrist till den 30 juni 2018. Tills dess ska klubben hittat en ny plats att träna på.

Sverigedemokraterna var enda parti i nämnden som inte ville ha någon bortre tidsgräns för FMCK.
– Vi är positiva till den verksamhet som klubben bedriver vid Hovdala. Den utgör en minimal påverkan på miljön, kommenterar Håkan Spångberg (SD) ledamot i miljönämnden.

Tidsfristen är även behäftad med en lista med åtta punkter, som anger förbehållen klubben måste rätta sig efter. Där regleras bland annat tillåtna körtider och bullergränser.
– Klubben uppfyller redan restriktionerna i sin verksamhet. Därför yrkade jag inte avslag på den, kommenterar Håkan Spångberg.
Sverigedemokraterna fick igenom sitt yrkande att klubben får dispens för sin nattävling i november. En restriktion är nämligen att inget körande får ske vid Hovdala mellan klockan 22 och 07.00
– Annars hade tävlingen inte gått att genomföra, förklarar Håkan Spångberg.
Miljönämndens ordförande Agne Nilsson (C) vill inte kommentera tisdagskvällens beslut i nämnden.
– Vi väntar till presskonferensen på onsdag då beslutet är protokollfört.

Lars Blomberg, ordförande i FMCK är mycket intresserad av miljönämndens beslut. Han blir glad när tidningen kan berätta för honom hur nämnden ställer sig.
– Vi får drygt två år på oss att hitta en annan plats för vår träning. Det betyder mycket får vår träning och ungdomsverksamhet. Vi får ett andrum att söka andra möjligheter.
Det var i höstas som enduroklubben fick chockbeskedet att kommunen vill ha bort dem från Hovdala.

Stadsbyggnadskontoret föreslog att klubben flyttar till Hässleholm Nord.
Men den placeringen var inte vad FMCK hade planerat och förslaget ratades.
Anledningarna är flera, enligt klubben. Stora delar av området är för sankt för att kunna köra där. Mossen mot den västra delen måste dikas ut och det blir en stor kostnad för skattebetalarna, som kommunen måste ta ställning till.
Även bullret, kommer, enligt klubben, att ställa till med problem vid Hässleholm Nord. Ljudet sprider sig till både Rättelöv och Stoby och det är inte de boende där intresserade av.
Stadsbyggnadskontoret har inte presenterat något annat förslag för klubben.

FMCK ställer sin förhoppning till en privat markägare.
– För närvarande är det bara privata markägare som kan arrendera ut en skog till oss. Vi har inte haft kontakt med någon men är givetvis tacksamma för alla som vill prata med oss, säger Lars Blomberg.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×