GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stambanor statlig angelägenhet

Skåne Utbyggnaden av nya stambanor är en viktig statlig angelägenhet och ska finansieras av staten.
Publicerad 17 mars 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Utbyggnaden av nya stambanor är en viktig statlig angelägenhet och ska finansieras av staten. Det är inledningen till Region Skånes yttrande över delrapporten om höghastighetsjärnvägstrafik. Man understryker även att den stora mångmiljardsatsningen på infrastrukturen är utöver den nuvarande nivån för den nationella planen för satsningar på väg och järnväg. De nya stambanorna ska planeras så att inte den nödvändiga lokala och regionala trafiken inte trängs ut. Region Skåne tycker det är olyckligt att utredarna inte arbetar vidare med höghastighetsjärnväg vidare från Malmö till Köpenhamn.

– Man bör se kopplingen till Danmark och Europa. Om tio år öppnar bron över Fehmarn Bält och helt nya möjligheter skapas att köra snabbat tåg till Hamburg från Stockholm. Det är också viktigt att de delar av höghastighetsbanan som ligger i nuvarande nationella plan bör lyftas ur den kommande nationella planen och istället finansieras inom ramen för Sverigeförhandlingen, skriver regionen i sitt förslag till yttrande till regeringen, som regionala utvecklingsnämnden ska besluta om på fredagen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.