Foto: Eva Frid
Foto: Eva Frid

16 år och redan ett namn i konstnärsvärlden

Hon är född år 2000 och håller redan på att bli etablerad som konstnär. När jämnåriga går till skolan sätter hon sig vid sitt arbetsbord där hemma och ritar. I påsk är hon med på konstrundan för tredje året.
Möt Jozzan Vengeancee, Hässleholmstjejen som upptäckte sin gåva som elvaåring.
Josefin Bergström var elva år och satt en augustidag och hade det tråkigt.

”Hm”, tänkte hon. ”Jag testar att rita ett porträtt på Avril Lavigne.”
Den kanadensiska sångerskan och låtskrivaren var en av hennes idoler och när Josefin var färdig med porträttet blev hon själv förvånad över hur bra det var.
En ny dörr hade öppnats i den unga Hässleholmstjejens liv. Hon blev aktiv på Youtube, gjorde bland annat korta filmer där hon vägledde nybörjare, och fick mer och mer uppmärksamhet.
– Sedan exploderade allting för omkring ett år sedan när Lajkat.se skrev om mig och jag blev inbjuden till TV4:s Nyhetsmorgon.

– Det var nervöst, men häftigt, berättar Josefin som också antog utmaningen att under sändningstid rita porträtt på programledarna Tilde de Paula och Peter Jihde.
Just kändisporträtten har blivit Josefins signum och hon har tagit ett sabbatsår från skolan för att bara ägna sig åt att rita.
Hennes artistnamn är Jozzan Vengeancee och drömmen är att kunna livnära sig konsten, men det finns också en liten tanke någonstans i bakhuvudet om att bli bildlärare.
Eller i alla fall har funnits, Jozzan har ännu inte hittat någon utbildning hon vill satsa på.
2012 reste familjen till Kroatien på semester och där på en gata satt en konstnär och tecknade med någon sorts kritor som fångade Jozzans uppmärksamhet.
Hon försökte ta reda på vad det var han jobbade med, men kunde inte språket så väl hemma igen letade hon på nätet och kom fram till att han använde torrpastell.
– Jag började rita med torrpastell och det blev helt andra porträtt, helt andra uttryck, berättar Jozzan.
Hon visar sitt sovrum som också är hennes arbetsrum. Här jobbar hon hela dagarna, dels med att skapa bilder till utställningar och dels med beställningar, nu för tiden gör hon både djur och människor.

– Jag ritar så mycket jag kan. Jag har många beställningar, men det får ta sin tid att göra dem. Jag har ingen press att jag måste göra ett visst antal porträtt för att försörja mig eftersom jag bor hemma och inte behöver betala mat och hyra, säger Jozzan, som skulle ha gått första året på gymnasiet.
Eller egentligen i nian. Hon hoppade över en klass på högstadiet och slutade alltså nian ett år tidigare än sina jämnåriga. Högstadiet gick Jozzan i Kristianstad på en skola med bild och form som profil.
Med studievägledarens och föräldrarnas goda minne har Jozzan alltså valt att inte börja på gymnasiet för att istället ägna sig åt sin konst. Möjligheten att utbilda sig finns kvar, menar de vuxna runt henne och stöttar hennes satsning.
– Fast jag läser tyska på distans på gymnasienivå, jag älskar det språket och jag älskar Tyskland. Där vill jag bo och sprida min konst i framtiden. Jag trivs i Berlin, det är en jättehäftig stad.
Att det har blivit just porträtt som har fångat Jozzans intresse beror på att hon tycker det är fascinerande med ansikten.
– Det är en utmaning att få fram personligheten och likheten, människor är det svåraste som finns att rita. Och porträtt är inte så vanligt i dag.

När hon håller på med ett kändisporträtt har hon samtidigt kändisen i rummet. Genom att till exempel lyssna på en intervju eller en låt får hon in känslan i bilden.
– Jag har planer på att bredda mig och testa på att måla i olja. Jag tycker om gamla kungaporträtt och jag vill kunna måla så. Jag har en favorit bland konstnärer, Joel Rea som gör realistiska oljemålningar.
Jozzan är bara 16 år och har redan fått in en fot i konstnärsvärlden. Hon har lyckats göra sig ett namn på kort tid tack vare internet och tv och är tacksam för det. Men någon hybris vill hon inte drabbas av, säger hon.
– Nej, absolut inte. Jag är jättetacksam över att jag redan har hittat det jag vill göra och känner mig privilegierad som får ha det som jag har det. Det är viktigt att vara tacksam.

Jozzans ålder spelar förstås in vad gäller den uppmärksamhet hon får, men själv bryr hon sig inte så mycket om att hon är så ung.
– Jag känner mig inte så ung som 16 år.
Men det är inte bara konsten som har fångat Jozzans intresse utan också musiken. Hon spelar bas i ett hårdrocksband som heter M.U.M.S, där för övrigt också hennes pappa spelar.

När hennes stora idol Jimmy Sullivan i bandet Avenged Sevenfold dog 2009 bestämde Jozzan sig för att hon skulle göra ett stort porträtt av honom och planerar att göra det när han varit död i tio år, alltså 2019.
Det är också från det bandet hon en gång i tiden hämtade sitt artistefternamn Vengeancee, efter gitarristen Zacky Vengeance.
– Fast jag la till ett extra e i slutet. Jag älskar det namnet och funderar på att ändra så att jag heter Jozzan Vengeancee också i passet.
Jozzan har valt en levande marknadsföringstaktik och lägger mycket tid på sin yttre image, hår, kläder och smink.

– Det är viktigt att folk känner igen mig och förknippar mig med mina teckningar. När jag är ute vill jag vara Jozzan och har till exempel alltid en liten målning på höger sida av ansiktet.
Som sagt är det kändisporträtten som gett Jozzan ett namn och hemma i huset är det fullt av bilder på väggarna. Tavlorna hon har hemma och de hon ställer ut är inte till salu.
– Jag har tecknat dem till mig själv och vill behålla dem.
Annars är det så att om hon får en beställning på ett kändisporträtt måste hon ändra saker som bakgrund, färger och kläder för att kunna sälja det. Om hon inte har tillstånd från kändisen förstås.

Jozzan har en mängd utställningar bakom sig och alldeles i dagarna är det dags att medverka i påskens stora konstrunda. Tillsammans med omkring 50 konstnärer ställer hon ut på First Hotel C4 i Kristianstad med invigning på långfredag.

På frågan om vilket av alla hon har ritat som hon alla porträtt hon är mest nöjd med blir svaret utan en sekunds tvekan:
– Alexander Bard!