Annons

Andra avgör var spåren ska dras

Publicerad 30 mars 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Eslövs ledande politiker har träffat Trafikverket tillsammans med de övriga skånska kommuner som berörs av den nya planerade höghastighetsjärnvägen.

Annons

Från Malmö till Lunds Central kommer de nya spåren att gå vid nuvarande Södra Stambanan. Sedan finns två eller tre sätt som den nya stambanan kan ansluta på norr om Lund där bebyggelsen tar slut.

Trafikverket beskrev hur arbetet ska drivas framöver. De har fått ett uppdrag för att genomföra en höghastighetsbana med tre stationslägen i Skåne: Malmö, Lund och Hässleholm.

Kommunerna fick på mötet berätta vad de ville ha utrett i planeringen. Eslövs kommunstyrelses arbetsutskott angav samma som man tidigare fört fram till Region Skåne: Buller- och barriäreffekter i kommunen, samt påverkan på den nuvarande regionala trafiken.

Annons

Trafikverket har gjort en schematiska analys över landet och håller nu på med en så kallad åtgärdsvalsstudie som ska vara klar till sommaren.

Men hur mycket kommer Eslöv att ha att säga till om vad gäller detta?

Eslöv hade velat komma in på ett tidigare skede – innan det var bestämt att Malmö, Lund och Eslöv skulle få stationer.

Lennart Andersson

Lennart AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons