Expo: ”Har kopplingar till nazism”

Skivarp/Stockholm Medborgargardet Soldiers of Odin har starka kopplingar till nazism och främlingsfientliga grupper:
– Det är grundat av en finsk nazist som inte hymlar med det, säger Jonathan Leman vid stiftelsen Expo.

Organisationen Soldiers of Odin grundades i oktober förra året i finländska Kemi. Sedan gruppen nyligen även också etablerat sig i Sverige har medlemmar i gruppen synts på gator i Stockholm, Göteborg och Trelleborg.
Gruppens svenska Facebooksida har hittills över 6 000 medlemmar.

Stiftelsen Expos researcher Jonathan Leman har fördjupat sig i organisationens framfart i Sverige, och berättar att de har flera kopplingar till nazism och främlingsfientliga grupper:
– När vi granskade Stockholmsgruppen så uttryckte en mycket stor del sympatier för såna här grupper. Och en majoritet av medlemmarna var dömda för grova brott, säger han till Skånska Dagbladet.
Brotten medlemmarna i Stockholm hade dömts för var främst misshandel, men även exempelvis övergrepp i rättssak, vapenbrott och rån.
Soldiers of Odin hävdar själva att de ”försvarar svenskarna mot invandrarna”, enligt Jonathan Leman.
– De har en mycket militant jargong i sin kommunikation med varandra, säger han.

I beskrivningen på Facebooksidan kan man läsa följande: ”Eran förening ska ha några ledare, som sköter och bestämmer om sakerna” och ”i deras jackor ska det stå vid vänstra bröstet S.O.O, därifrån känner man igen vilka som är personena som bestämmer i eran ort”. Man ska också ”vara medveten om riskerna som kan uppkomma” när man ”går runt på gatorna och skyddar kvinnor/ungdomar och barn” om man vill vara med.
– Och de kallar sig själva soldater.
Den nazistiska kopplingen blir också speciellt tydlig av att grundaren, Mika Ranta, är öppen med vilken politisk inriktning han själv har.
– Det är grundat av en finsk nazist som inte hymlar med det, säger Jonathan Leman.

×