Annons

Tiotusentals ska avvisas

Malmö Från 4 000 till upp emot 17 000. Så dramatisk antas ökningen bli under året, av antalet personer vars avvisning måste verkställas av polis.
Malmö • Publicerad 31 mars 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 8 oktober gjordes rekordnoteringen 2 094 nyanlända migranter på ett dygn.

Annons

Men minskningen innebär inte att polisen inte längre har något att göra. Tvärtom. Nu vidtar den fas av processen när personer som fått avslag på sin asylansökning, men som inte frivilligt lämnar landet, ska få sina avvisningsbeslut verkställda av polisen.

Gränspolisen har redan utökat sin personal från runt 90 till runt 400 personer, som en följd av regeringens gränskontroller. Exakt vilka nya resurser som kommer att krävas för att hantera den nya situationen, med den dramatiska ökningen av verkställningar av avvisningar, kan Michael Mattson inte bedöma.

Även kommissarie Leif Fransson, chef för just den sektion inom gränspolisen som ansvarar för verkställning av avvissningar, räknar med kraftiga reaktioner.

En konsekvens av gränskontrollerna har blivit att polisen avslöjar betydligt fler brottslingar än tidigare, berättar Leif Fransson.

Annons

bild 1/2
Breanäs konferensanläggning. Transitboende.
Breanäs konferensanläggning. Transitboende.
Anna Lindblom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons