Under några timmar cirkulerade massvis med poliser i centrala Svalöv på jakt efter en man med ett skarpladdat vapen. Foto: Roger Sunesson
Under några timmar cirkulerade massvis med poliser i centrala Svalöv på jakt efter en man med ett skarpladdat vapen. Foto: Roger Sunesson

Man med en soft air gunpistol orsakade jättepådrag i Svalöv

Skåne Polisens insatsstyrka och ett stort antal polispatruller larmades till Svalöv efter ett larm om att en man med automatvapen setts vid en skola.
Men "automatvapnet" visade sig vara en soft airgun.

Istället visade det sig att det handlade om en man i 20-årsåldern som gått runt med en soft airgunpistol vid både Heleneborgsskolan och Linåkerskolan, men som uppfattats som hotfullt av allmänheten.
– Vi fick tag på honom i en trappuppgång på Norra Parkvägen. Allt förlöpte odramatiskt och därmed kunde vi häva alla avspärrningar, säger Svalövs kommunpolis Björn Johnsson.
Det var vid strax före ett på eftermiddagen som polisen fick in ett larm om att en man setts med vapen vid en skola.

Flera patruller skickades ut till det aktuella området och ganska snart fick man uppgifter var mannen kunde befinna sig.
Extra försiktighet tillämpades med tanke på att mannen rörde sig runt ett par skolor.
– Det var allmänheten som var uppmärksam och ringde in, säger Björn Johnsson.
Norra Parkvägen spärrades av och poliser i skottsäkra västar gav sig in på området på jakt efter mannen, som till sist hittades i en trappuppgång och helt oförstående till all uppståndelse.
– Om han kommer att misstänkas för något brott vet vi ännu inte, men det är högst olämpligt att bära ett vapen av sådant slag på öppen plats.

Det blev inte någon hotfull situation och mannen samarbetade när polisen väl fick tag på honom.
På Heleneborgsskolan tog man ett snabbt beslut att inte släppa hem eleverna som skulle slutat klockan 14.
– Med anledning av insatsen valde vi att inte skicka hem barnen innan vi fått besked från polisen att det var säkert, säger Gunima Brink, rektor på Heleneborgsskolan.

Oron var givetvis stor bland allmänheten innan man fick klart för sig vad som inträffat:
– Vi fick reda på det via Facebook och där hörde vi att mannen rört sig runt skolorna. Vi har barn där och situationen blev direkt obehaglig, säger två kvinnor som vill vara anonyma.
– Men det är skönt att inget allvarligt inträffade. Å andra sidan är risken lika stor att våldet även kommer till Svalöv.