GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

FI: ”Självklart ser vi allvarligt på detta”

Sverige Finansinspektionen håller med anledning av Panamadokumenten just nu presskonferens.
Publicerad 4 april 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är var via SVT på söndagskvällen som FI blev informerat om allvarliga brister hos Nordea.  Mellan 400-500 svenskar förekommer i de läckta så kallade Panamadokumenten. De kommande dagarna väntas nya avslöjanden från Uppdrag granskning och SVT.

Christer Furustedt, tillsynschef för storbanker hos Finansinspektionen, inledde presskonferensen med att säga att de självklart ser allvarligt på de uppgifter som kommit fram och att de tog kontakt med tillsynsmyndigheten i Luxemburg i går kväll.

Finansinspektionen ska höra Nordea.

Det är Finansinspektionens kontroll av penningtvättshantering som tidigare pekat ut Nordea. Banken har inte haft kundkännedom och tillräcklig kontroll. Inom ramen av den utredningen fortsätter nu ytterligare fördjupad undersökning. Så sent som i maj 2015 åkte Nordea även på ett straff om 50 miljoner kronor om bristande efterlevnad av penningtvättsreglerna.

- Detta är allvarligt för att alla banker ska följa regelverken. Och Nordea har både 2013 och 2015 haft ingripanden om penningtvätt. Det följer vi nu upp. Den nya frågeställningen relaterar till det tidigare. Det handlar om kundkännedom, om vem som är huvudman, och om riskbedömning av kunder. Det är grundläggande frågor där Nordea redan tidigare har haft brister. Samma brister verkar finnas när vi får de nya medieuppgifterna, säger Christer Furustedt.

Anna Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.