Stockholm 20160404 Finansinspektionens Christer Furustedt håller presskonferens med anledning av Panamadokumenten.Foto: Marcus Ericsson / TT
Stockholm 20160404 Finansinspektionens Christer Furustedt håller presskonferens med anledning av Panamadokumenten.Foto: Marcus Ericsson / TT

FI: ”Självklart ser vi allvarligt på detta”

Sverige Finansinspektionen håller med anledning av Panamadokumenten just nu presskonferens.

Det är var via SVT på söndagskvällen som FI blev informerat om allvarliga brister hos Nordea.  Mellan 400-500 svenskar förekommer i de läckta så kallade Panamadokumenten. De kommande dagarna väntas nya avslöjanden från Uppdrag granskning och SVT.

Christer Furustedt, tillsynschef för storbanker hos Finansinspektionen, inledde presskonferensen med att säga att de självklart ser allvarligt på de uppgifter som kommit fram och att de tog kontakt med tillsynsmyndigheten i Luxemburg i går kväll.
Luxemburg ska enligt Furustedt ha gett ”snabb respons”, men går inte närmare in på vad svaret innehåller. I samarbetet med Luxemburgs bankmyndighet handlar det även som hur banksekretessen skiljer sig mellan länderna.

Finansinspektionen ska höra Nordea.
– Vi ska ta in mycket mer information. Nu har den inhämtningen av information bara börjat, säger Christer Furustedt.

Det är Finansinspektionens kontroll av penningtvättshantering som tidigare pekat ut Nordea. Banken har inte haft kundkännedom och tillräcklig kontroll. Inom ramen av den utredningen fortsätter nu ytterligare fördjupad undersökning. Så sent som i maj 2015 åkte Nordea även på ett straff om 50 miljoner kronor om bristande efterlevnad av penningtvättsreglerna.

– Detta är allvarligt för att alla banker ska följa regelverken. Och Nordea har både 2013 och 2015 haft ingripanden om penningtvätt. Det följer vi nu upp. Den nya frågeställningen relaterar till det tidigare. Det handlar om kundkännedom, om vem som är huvudman, och om riskbedömning av kunder. Det är grundläggande frågor där Nordea redan tidigare har haft brister. Samma brister verkar finnas när vi får de nya medieuppgifterna, säger Christer Furustedt.