GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moderaterna vill sälja Regionens vindkraft

Skåne Sälj vindkraftverk till Linköping för att minska Region Skånes massiva budgetunderskott, det föreslår moderaterna.
Hässleholm • Publicerad 8 april 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Sedan början av året äger Region Skåne sex vindkraftverk som står placerade i Fröreda i Hultsfreds kommun. Dessa vill Moderaterna nu sälja. Affären är tänkt att dra in pengar till den krisande regionkassan.

– Vi har stora investeringskostnader framför oss. Bland annat sjukhusbyggnader och nya tåg ska köpas in och därför måste vi spara in, säger Carl Johan Sonesson (M).

Priset som Region Skåne betalade för vindkraftverken var 252 miljoner kronor – pengar som Moderaterna nu hoppas få tillbaka genom affären.

Beslutet att köpa in vindkraftverken som fattades under förra mandatperioden stöddes av Moderaterna. Men på grund av ekonomin har man alltså gjort en kovändning i frågan.

Linköpings kommun har visat intresse för att göra en affär och är enligt Moderaterna beredda att betala 230 miljoner för fem vindkraftverk.

– Liberalerna och Kristdemokraterna kommer att rösta för Moderaternas förslag och jag har har hört i korridorerna att också Sverigedemokraterna kommer att göra det. Utsikterna är alltså goda att få igenom det, säger Carl Johan Sonesson.

Märta Stenevi (MP) är inte överens med de borgerliga partierna om att det skulle vara en lyckad affär.

– Hela premissen är egentligen fel. Moderaterna gör två feltänk: den el vi producerar är billigare än att köpa än den på marknaden. En försäljning skulle alltså innebära en fördyrning, Det andra misstagen är att sälja när elpriserna är låga – vilket innebär priserna på vindkraftverk också går ned.

Enligt henne vore det bättre att ge vindkraftverken mer tid.

– Kostnaderna för el under anskaffningstiden kan handla öka med 100 miljoner om vi säljer vindkraftverken, säger hon.

– Visserligen ger förslaget möjlighet för raljanta debattartiklar men det är inte bra för ekonomin.

3 bilder
Carl Johan Sonesson (M).
Arkivbild.
Märta Stenevi (MP).
Carl Johan Sonesson (M).
Arkivbild.
joesna
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.