OS-skyttarna i olympisk skeet, Marcus Svensson och Stefan Nilsson, sköt under helgen landslagstest på jaktskyttebanan i Hässleholm.

OS-skyttar tog vägen till Rio via Hässleholm

Hässleholms Jaktskytteklubb hade fint främmande i helgen då det var landslagstest för den olympiska varianten av skeet och trap.
De båda OS-klara skeetskyttarna Stefan Nilsson och Marcus Svensson var bägge på plats.

Hässleholmaren Anders Dicksson har bland annat varit ledare för de svenska landslagsskyttarna i skeet och trap. Numera tränar han OS-skytten Stefan Nilsson när han tränar på jaktskyttebanan i Hässleholms nordöstra utkant.
I helgen var Anders Dicksson och hans klubb, Hässleholms Jaktskytteklubb, arrangörer av årets första landslagstest.
– Det är första gången vi i Hässleholm arrangerar en tävling av sådan dignitet, säger Dicksson.
– Det har kommit hit ett 60-tal skyttar som tävlar under två dagar.

I startfältet fanns de två skyttarna Stefan Nilsson (höger) och Marcus Svensson (vänster) som kommer att deltaga vid sommarens OS i Rio. Bägge tävlar i olympisk skeet och deltog även förra gången i London.
Där kom Marcus sjua endast en poäng från en OS-final medan Stefan slutade på tionde plats. Båda skyttarna vill förstås förbättra sina placeringar och knipa en pallplats.

Stefan Nilsson är 25 år, fyller 26 under OS, och har Trelleborgs JSK som sin hemmaklubb. Men han bedriver en hel del av träningen på jaktskyttebanan i Hässleholm.
– Har ett samarbete med Anders Dicksson som jag tränar med några gånger i veckan. De har en mycket fin anläggning i Hässleholm som håller hög kvalitet, säger Stefan som har ett eget företag där han ger skyttelektioner och medverkar vid olika event.

26-årige Marcus Svensson tävlar för Saxtorps JSK utanför Landskrona och kombinerar skytte med att jobba som jägare under perioden september-januari på slottet Vram-Gunnarstorp.
– Passar perfekt då det inte är några tävlingar under den perioden, säger Marcus som har bra träningsförhållanden i Landskrona men tycker att de är något bättre i Hässleholm.
– Utan tvekan den bästa banan i Skåne, menar Marcus som tog sin kvotplats vid en världscuptävling i fjol på Cypern.

Vid samma tävling säkrade för övrigt även Stefan Nilsson sitt OS-deltagande. Vilket är en prestation i sig då det endast 36 skeetskyttar får vara med vid spelen i Rio.
– Bra att kunna bli klar så pass tidigt vilket göra att man kan planera sin säsong med fokus på OS, säger Marcus Svensson.
Vid helgens landslagstest i Hässleholm gick det okej för de båda OS-skyttarna.
Stefan Nilsson var bäst i grundomgången med sina 116 träff, men när finalskjutningen avgjordes stämde det inte för honom. Här lyckades Stefan Nilsson bättre och gick till final, men där fick han ge sig mot Therese Lundqvist, Uppsala.

– Det var faktiskt första gången någonsin en tjej vann ett landslagstest, och hon är inte ens inkvalad till OS, säger Anders Dicksson och fortsätter.
– Nu var det ganska svårbemästrade förhållande med vind och kallt för skyttarna.
Redan till helgen bekantar sig Stefan Nilsson och Marcus Svensson med skeetanläggning i Rio. Då avgörs för-OS som blir ett bra test på vad som väntar skyttarna.
– Ja, det blir ett fint tillfälle att lära känna banorna, menar Stefan Nilsson.

Även om det väntar ett EM i Italien på försommaren så är siktet inställt på OS i början av augusti.

Kan det bli svenskt OS-guld?
– Allt är möjligt då det är små marginaler i sporten. Jag och Marcus har gott om rutin från internationella tävlingar, säger Stefan Nilsson.
– Kommer man väl till final kan allt hända. Efter kvalificeringen börjar man om från noll i finalerna som sker efter utslagningsmetoden, säger Marcus Svensson.
De bägge skånska skyttarna har stolta svenska skyttetraditioner att leva upp till. Vem minns inte guldmedaljörer som Ragnar Skanåker, Jonas Edman och Pia Hansen.