Sport

OS-skyttar tog vägen till Rio via Hässleholm

OS-skyttarna i olympisk skeet, Marcus Svensson och Stefan Nilsson, sköt under helgen landslagstest på jaktskyttebanan i Hässleholm.
Sport
Sport Marcus Svensson och Stefan Nilsson har medalj i sikte

Hässleholmaren Anders Dicksson har bland annat varit ledare för de svenska landslagsskyttarna i skeet och trap. Numera tränar han OS-skytten Stefan Nilsson när han tränar på jaktskyttebanan i Hässleholms nordöstra utkant.

I helgen var Anders Dicksson och hans klubb, Hässleholms Jaktskytteklubb, arrangörer av årets första landslagstest.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

"Henke" fick Larsson som skydd mot rasism

Henrik 'Henke' Larsson. Arkivbild.
Henrik "Henke" Larsson. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Henrik Larssons föräldrar gav den blivande svenska fotbollslegendaren mammans svenska efternamn för att minska risken för att sonen skulle utsättas för rasisim.
– Det är synd att de behövde tänka så, säger 48-åringen till Uefa.

I kölvattnet av samhällsdebatten i USA har rasfrågan fått allt större utrymme runt om i världen. Europeiska fotbollsförbundet Uefa har sedan länge haft en antirasistisk kampanj "Respect" i samband med sina evenemang och i ett klipp på Twitter uttalar sig den svenske legendaren Henrik Larsson i ämnet.

48-åringens mamma är från Sverige med efternamnet Larsson och pappan är från Kap Verde med efternamnet Rocha. "Henke" fick efternamnet Larsson för att föräldrarna ville skydda honom från att utsättas för rasism under sin uppväxt i Helsingborg på 70- och 80-talet.

– I stället för att jag skulle ta min pappas efternamn bestämde de att jag skulle få mammas. Det var ett sätt att skydda mig, vilket är fel, men så var klimatet då. Det är synd att de behövde tänka så för min skull, vad det skulle betyda att ha ett utländskt namn eller ett svenskt namn, säger Henrik Larsson i Uefas klipp.

Den tidigare stjärnanfallaren, som bland annat tog VM-brons med Sverige 1994 och vann Champions League med spanska storklubben Barcelona 2006, har svårt att förstå varför rasism förekommer.

– Att hata människor för att de är svarta, jag förstår det inte och kommer aldrig att förstå det.

Sport

"Deltar inte i smutskastning kring individer"

RF:s ordförande Björn Eriksson. Arkivbild.
RF:s ordförande Björn Eriksson. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Fortfarande ingen publik på arenorna. Nu öppnar Björn Eriksson för ett höjt tonläge mot idrottsminister Amanda Lind (MP) och resten av regeringen.
– Men vi deltar inte i smutskastning kring individer, säger Riksidrottsförbundets ordförande i SVT:s Morgonstudion.

I Sverige är det fortfarande inte tillåtet med offentliga folksamlingar med fler än 50 personer, något som har väckt stark kritik mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Kultur- och idrottssverige har drabbats hårt av utebliven publik och efter att tonläget i debatten skruvats upp öppnar nu även Björn Eriksson för att Riksidrottsförbundet kan komma att höja rösten mer för att få till en förändring.

– Det kanske vi måste göra. Men däremot är vi inte mycket till övers för att säga att den ena ministern är mindre lämpad och upp och ner. Vi vill bara att regeringen som kollektiv fattar ett beslut. Man har sagt att man ska göra det inom 14 dagar, och då måste man komma fram till ett beslut och där är idrottsrörelsen fullt beredd att vara en bra samtalspartner, säger han i SVT:s Morgonstudion och fortsätter:

– Så vi deltar inte i en smutskastning kring individer – vi deltar i "ge oss en möjlighet". 1,2 miljarder har vi förlorat det tredje kvartalet. Så där kan det inte fortsätta.

Eriksson är tydlig med att idrottsrörelsen behöver få tillåtelse till publik inom en snar framtid.

– Svensk idrott kommer inte på sikt att klara sig utan att generera pengar. Det är inte så komplicerat.

Fotbollsrörelsen har på torsdagen ett digitalt möte med Amanda Lind för att bland annat diskutera hur publik eventuellt kan släppas in på arenorna framöver.

Sport

Norén med i årets första major efter återbud

Alex Norén. Arkivbild.
Alex Norén. Arkivbild.
Foto: Gerry Broome/AP/TT
Sport
Sport

Henrik Stenson och Marcus Kinhult får sällskap av Alex Norén i PGA-mästerskapen på Harding Park i San Francisco som inleds i eftermiddag.

Norén, som var första reserv, har fått en startplats i första golfmajorn efter uppehållet för coronapandemin.

Norén hade åkt till den amerikanska västkusten i hopp om ytterligare återbud – och gjorde alltså inte resan förgäves. Han ersätter revbensskadade amerikanen Vaughn Taylor.

Norén går ut klockan 17.28 tillsammans med österrikaren Bernd Wiesberger och nyzeeländaren Danny Lee.

Stenson startar 17.00 och Kinhult 23.37.

Sport

Trump och James ordkrig om NBA:s knäprotester

LeBron James var frustrerad i Los Angeles Lakers förlustmatch mot Oklahoma City Thunder.
LeBron James var frustrerad i Los Angeles Lakers förlustmatch mot Oklahoma City Thunder.
Foto: Kevin C Cox/AP/TT
Sport
Sport Donald Trump stänger av tv:n när NBA-spelarna knäböjer under den amerikanska nationalsången.
Los Angels Lakers storstjärna LeBron James är inte ledsen över att tappa USA:s president som tittare.
– Vi kunde inte ha brytt oss mindre, säger han.

Sedan den nordamerikanska basketligan NBA återupptogs för en vecka sedan har majoriteten av lagens spelare knäböjt när den amerikanska nationalsången spelas före matcherna. Anledningen är att uppmärksamma sociala orättvisor, förtryck och polisvåld mot svarta.

I en intervju med Fox News kritiserar USA:s president Donald Trump beteendet.

– Jag tycker att det är skamligt. Vi arbetar tillsammans med NBA och har jobbat väldigt hårt för att de ska kunna öppna upp (i coronapandemin). Och nu ser jag dem knäböja under nationalsången, det är inte acceptabelt för mig, säger Trump och fortsätter:

– När jag ser människor knäböja, och visar respektlöshet mot vår flagga och nationalsång, stänger jag personligen av tv:n.

Los Angeles Lakers storstjärna Lebron James fick frågor om Trumps åsikter efter förlustmatchen mot Oklahoma City Thunder (86–105) i NBA-bubblan på Disney World utanför Orlando, Florida.

– Jag tror inte att basketen är ledsna över att tappa honom som tittare, säger James och fortsätter:

– Matchen kommer att fortsätta utan att han tittar. Jag kan sitta här och prata för alla oss som älskar basket när jag säger: Vi kunde inte ha brytt oss mindre.

USA:s president Donald Trump tittar inte på NBA-matcher där spelare knäböjer under nationalsången. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump tittar inte på NBA-matcher där spelare knäböjer under nationalsången. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Sport

I fortsatt koma: "Allvarligt men stabilt"

Flera cyklister, däribland nederländaren Fabio Jakobsen, skadades på öppningsdistansen av Tour de Pologne.
Flera cyklister, däribland nederländaren Fabio Jakobsen, skadades på öppningsdistansen av Tour de Pologne.
Foto: STR/AP/TT
Sport
Sport

Den nederländske cyklisten Fabio Jakobsen är fortfarande försatt i koma efter en allvarlig masskrasch på den inledanden etappen av världstourtävlingen Tour de Pologne i Polen.

23-åringens belgiska stall Deceuninck–Quick-Step meddelar att läget är "allvarligt men stabilt". En beskrivning som är något mer positiv än vad tävlingsläkaren Barbara Jerschina gav under onsdagen då läget beskrevs som livshotande.

Enligt cykelstallet har undersökningar inte visat på varken hjärn- eller ryggradsskador.

"Men på grund av digniteten av hans många skador är han fortsatt försatt i koma och kommer att vara under nära observation på Wojewódzki-sjukhuset i Katowice de kommande dagarna", skriver Deceuninck–Quick-Step i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Sport

Storstjärnorna på väg ur Stanley Cup

Sidney Crosbys Pittsburgh är en förlust från att slås ut i Stanley Cup-slutspelet.
Sidney Crosbys Pittsburgh är en förlust från att slås ut i Stanley Cup-slutspelet.
Foto: Nathan Denette/AP/TT
Sport
Sport Sydney Crosbys Pittsburgh och Connor McDavids Edmonton är båda på väg ur Stanley Cup-slutspelet i ishockey.
Samtidigt har Colorado och Tampa Bay tagit täten halvvägs in i seedningsmatcherna i NHL-ishockeyn.

Pittsburgh förlorade med 3–4 mot Montreal i Toronto, Edmonton förlorade med samma siffror mot Chicago i Edmonton. Det betyder att de kanadensiska storstjärnorna Sydney Crosbys och Connor McDavids respektive lag båda kan vara på väg ut ur Stanley Cup-slutspelet redan före åttondelsfinalerna.

Förlusterna betyder nämligen att båda lagen ligger under med 1–2 i matcher, i bäst av fem, i respektive playoffserie. För att inte slås ut måste både Pittsburgh och Edmonton vinna de nästkommande mötena med Montreal och Chicago, på fredag, och därmed tvinga fram en femte och avgörande match.

Hörnqvist-mål räckte inte

I den tredje matchen hade Crosbys Pittsburgh ledningen med 3–1 mot Montreal, bland annat efter mål från Patric Hörnqvist, men tappade till 3–4 efter Montrealmål i andra och tredje perioden. McDavids Edmonton hade ledningen med 3–2 efter två perioder mot Chicago men tappade matchen i tredje då Blackhawks lagkapten Jonathan Toews styrde in 4–3 bara med 76 sekunder kvar av perioden.

Victor Hedman noterades för en assist när Tampa Bay besegrade Boston med 3–2. Floridalaget, som slutade tvåa i konferensen, har nu två segrar av två möjliga i seedningen i årets specialutformade Stanley Cup-slutspel. Därmed leder Tampa Bay den östra konferensens seedningsgrupp, men har en match mer spelad än grupptvåan Philadelphia.

De fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades i förtid, möter varandra varsin gång i ett seedningsgruppspel som kommer att avgöra hur lagen möter varandra i resten av slutspelet.

"Lill-Burra" sköt hårt

Boston, som ledde den östra konferensen när seriespelet avslutades i förtid i coronapandemin, ligger nu sist i seedningsgruppen efter två förluster och möter Washington i den sista gruppspelsmatchen på söndag. Även Philadelphia har kvar att möta Washington, innan laget ställs mot Tampa Bay i en eventuell gruppfinal på lördag.

I den västra konferensens seedningsgrupp krossade Colorado Dallas med 4–0. André Burakovsky satte den fjärde pucken med ett stenhårt högt slagskott och Gabriel Landeskog spelade fram till det första målet. Precis som Tampa Bay har Colorado vunnit båda sina matcher i seedningsgruppen och leder tabellen, men med en match mer spelad än tvåan Vegas. Dallas å sin sida har två raka förluster och ställs i sin sista seedningsmatch mot St Louis, som ledde den västra konferensen när seriespelet avslutades.

Susanna Persson Öste/TT

David Hjorter/TT

FAKTA

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.

Östra konferensen:

Pittsburgh–Montreal, 1–2 i matcher

Carolina–New York Rangers, 3–0 (Carolina vidare, Rangers utslagna)

New York Islanders–Florida, 2–1

Toronto–Columbus, 1–1

Västra konferensen:

Edmonton–Chicago, 1–2

Nashville–Arizona, 1–2

Vancouver–Minnesota, 1–1

Calgary–Winnipeg, 2–1

Sport

NBA lovar 300 miljoner till ny välgörenhet

Sociala frågor och arbete mot rasism har präglat återstarten av den nordamerikanska basketligan NBA. Bild från den 31 juli då Orlando mötte Brooklyn.
Sociala frågor och arbete mot rasism har präglat återstarten av den nordamerikanska basketligan NBA. Bild från den 31 juli då Orlando mötte Brooklyn.
Foto: Ashley Landis/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Den nordamerikanska basketligan NBA startar en välgörenhetsorganisation för att gynna ekonomisk tillväxt bland svarta.

Vart och ett av de 30 NBA-lagen kommer årligen att skänka en miljon dollar till NBA Foundation. Åtagandet gäller i tio år och initiativet lanseras gemensamt av ligan och spelarfacket NBPA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Landslagschefen: "Kan inte köpa hela hotellet"

Landslagschefen Stefan Pettersson och säkerhetschefen Jan Gustavsson har en del att jobba med inför landslagssamlingen i början av september. Arkivbild.
Landslagschefen Stefan Pettersson och säkerhetschefen Jan Gustavsson har en del att jobba med inför landslagssamlingen i början av september. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Krav på social distansering, inga möten med supportrar eller gruppaktiviteter utanför truppen.
Det är bara några av de restriktioner som väntar landslagsstjärnorna vid samlingen om några veckor.
– Jag tror att spelarna som har varit i gång i sina klubbar och ligor har tagit del av mycket av det som ska göras. Det kanske inte är så stor skillnad för dem, säger landslagschefen Stefan Pettersson.
PREMIUM

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har presenterat ett omfattande regelverk inför avgörandet i säsongens Champions League och Europa League. Regelverket ställer skarpa och långtgående krav på spelare, ledare och övriga som rör sig runt klubbarna.

Stefan Pettersson väntar sig ett liknande reglemente för landslagen inför höstens säsong, som för svensk del inleds med Nations League-möten med Frankrike och Portugal hemma på Friends arena den 5 och 8 september.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL