GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mårtensson ger Sundhage svar på tal

Sport Vittsjötränaren har tröttnat på förbundskaptenens kritik.
Sport • Publicerad 12 april 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Thomas Mårtensson tycker att förbundskaptenen Pia Sundhage borde sätta sig in i klubbarnas situation som styrs av en tuff ekonomisk verklighet.               Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Thomas Mårtensson tycker att förbundskaptenen Pia Sundhage borde sätta sig in i klubbarnas situation som styrs av en tuff ekonomisk verklighet. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

Det är i en artikel i Sydsvenskan (5 april) som förbundskaptenen för damlandslaget, Pia Sundhage, kritiserar FC Rosengård.

Det svenska mästarlaget hade tre svenska spelare i startuppställningen i Champions League-kvarten mot Frankfurt och det tycker Sundhage är för få. I intervjun säger Sundhage: ”Jag skulle hellre se att fler svenska spelare fick vara med och få den internationella erfarenheten”.

Hon säger även att ”klubbarna måste satsa på unga spelare”.

Det är inte första gången Thomas Mårtensson hör kritiken och Vittsjötränaren har börjat tröttna.

– Ska Rosengård bli bättre med svenska spelare, då är det med de sju landslagsspelarna som är ute i Europa. Det är dessa som krävs. Men för att Lotta Schelin och gänget ska komma hem till Sverige – vad krävs då? frågar Mårtensson retoriskt.

Sundhage drar paralleller med USA där hon varit tränare och förbundskapten för det amerikanska landslaget. ”När jag var i USA fick man ha max fyra utländska spelare per klubblag. Det gav en väldigt bra mix.”

– Jag tycker att det är jättesvårt att jämföra USA med Sverige. Dels har USA en större befolkning och därmed ett större urval. De har också de bästa amerikanska spelarna i sin liga för att förbundet har bestämt att det ska vara så. Vill man ha en stark liga i Sverige, då kanske man ska ta hem de bästa svenska spelarna och tvinga dem att spela i damallsvenskan. I så fall får man ju ta initiativ från förbundshåll.

– Det kan ju också vara förbundskaptenen som kräver att spelarna ska spela i damallsvenskan för att bli uttagna i landslaget.

Nu menar inte Mårtensson att Sundhage verkligen ska tvinga hem utlandsproffsen utan pekar bara på det orimliga i jämförelsen med USA.

Vittsjötränaren tycker inte att förbundskaptenen är rätt ute när hon säger att damallsvenskan har försvagats.

– Vi har tappat, påstår hon. Tittar man på franska ligan så har Lyon en målskillnad på 104–2 – det känns inte särskilt spännande. Allsvenskan är jämnare än många andra ligor och i princip alla lag kan ta poäng mot topplag. När PSG mötte Örebro blev det 0–0 och 1–1 och PSG tog sig vidare i kraft av mål på bortaplan. Då vet vi att Örebro slutade femma i den svenska ligan i fjol medan PSG ligger tvåa i den franska. Så de svenska lagen står sig bra!

Utan de utländska importerna, var hade Vittsjö befunnit sig idag?

– Svårt att säga. Vi kan jämföra med AIK och Jitex som har gått på den svenska talangfabriken med något undantag. Jitex tog noll poäng i allsvenskan 2014 och åkte ur. Det var likadant för AIK som satsade på F19-spelare som ändå var Europamästare. Två poäng blev det för dem ifjol.

Varje vinter kämpar Thomas Mårtensson och Vittsjö för att få ihop ett slagkraftigt lag – och det är ingen enkel uppgift. Mårtensson tycker att Sundhage borde sätta sig in i klubbarnas situation.

– Man måste ha hela bilden, lönebilden. Ska vi ha en etablerad landslagsspelare så faller det oftast på att vi inte har råd. Vi får antingen satsa på unga talanger eller försöka hitta utländska fynd.

Thomas Mårtenssons uppfattning är att Rosengård och alla de andra damallsvenska klubbarna ska få sköta värvningar och lagbygge efter eget huvud.

– Ibland känns det som om vi ska kvotera in spelare istället för att titta på kvalitet. I Vittsjö vill vi ha tag i de bästa spelarna oavsett ålder och nationalitet – som ryms inom vår ekonomiska budget.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.