Fiberbeslut oväntat slag mot förening

Visseltofta I föreningen VOFiber har eldsjälar lagt ner mängder med tid på att organisera sig, jaga medlemmar och formulera bidragsansökan.
Men när länsstyrelsen fattade de första besluten om stöd till bredbandsutbyggnad i länet kammade föreningen noll.
Ordförande Mats Larsson befarar nu att mindre aktörer kommer behöva vänta på att få del av bidragskakan.

– Första tanken var att nu är vi chanslösa, säger Mats Larsson, ordförande i VOFiber i Visseltofta.
Det var den 12 april som länsstyrelsen fattade det första av två beslut om hur de 192 miljoner kronor som Skåne fått från Jordbruksverket till bredbandsutbyggnad på landsbygden ska fördelas. Totalt 77 miljoner delades ut, och samtliga miljoner gick till tre projekt som bolaget Bjäre Kraft Bredband AB står bakom. De beviljade ansökningarna förväntas resultera i sammanlagt 1 762 anslutningar av permanenthushåll
– Vi reagerade med förvåning. Vi hade inte räknat med att få pengar nu i det här beslutet, men att det skulle finnas några mindre föreningar med bland dem som tilldelades pengar. Vi hade inte räknat med att Bjäre kraft skulle ta allt, säger Mats Larsson.

De 77 miljonerna är 40 procent av den totala summan till landsbygdsstöd i Skåne. Den 15 juni delas nästa omgång på 115 miljoner ut och då kommer ytterligare ansökningar vara med och konkurrera om potten. Mats Larsson menar att det första beslutet var en fingervisning av hur det kommer att se ut även i juni.
– Jag tror inte att någon hårt arbetande ideell förening får då heller. De som kommer närmast 100 procents anslutningsgrad tar bidraget.

Anslutningsgrad väger nämligen tungt i bedömningen vem som ska få bidrag. Bjäre Kraft hade satt 97 procents anslutningsgrad i sin ansökan. VOFiber satte 87 procent.
– Det är baserat på de beställningar vi har fått in och någonting vi måste nå upp till. Vi kan sätta höga mål, men då måste vi veta att vi kan få folk att gå med.
– Jordbruksverkets regler är att om du inte skulle nå upp i det du har satt minus till exempel 10 procent så blir du av med 10 procent av bidraget. Ett företag eller en kommun kan ju ta sådana böter, men för oss som förening är det uteslutet att klara av det.

Hur jobbar ni vidare nu?
– Första tanken var att nu är vi chanslösa. Men vi hoppas fortfarande på att få bidrag den 15 juni. Det handlar inte bara om oss utan det finns många små föreningar runt om i landet, det borde kunna göras något åt reglerna, till exempel öronmärka pengar till små aktörer.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Har du vinylspelare hemma?

Loading ... Loading ...