Fridolin: Viktigt att vi inte skyller på media

Tyringe Miljöpartiet skakas av oroligheter efter bostadsminister Mehmet Kaplans avgång.
- Det är klart att det påverkar vårt förtroende, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på besök i Tyringe.

Efter Mehmet Kaplans avgång i måndags var det en pressad Gustav Fridolin som på onsdagen besökte Tyringe skola.

– Jag har sagt att jag har förtroende för Mehmets värderingar men han fungerar inte som statsråd. Det var den slutsatsen han drog och den delar jag, säger Gustav Fridolin.

Kaplan kritiserades för att ha dinerat med ledare för högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna och träffat representanter från islamistiska organisationen Milli Görüs. Tidigare hade han även jämfört IS-terrorister med frivilliga i finska vinterkriget och jämfört Israels behandling av palestinier med nazisternas på 1930-talet. Vid riksdagens omröstning 2010 avstod han från att erkänna folkmordet på armenier i Turkiet.
– De misstag och de felaktiga uttalanden han har gjort har ställt saker i vägen så han kunde inte fullfölja sin uppgift. Men jag misstror inte hans värderingar, det är jag väldigt tydlig med. Jag har känt honom i 20 år, säger Fridolin.

Vissa menar att Kaplan jagades av ett drev för att han är muslim. Hur ser du på det?
– Jag tycker att det är viktigt att vi som är politiker inte skyller den här situationen på media. Medias uppgift är att ställa frågor. Politikens uppgift är att svara och vi ska inte recensera de frågorna.

Kan det finns en rädsla för att kritik mot honom kan underblåsa främlingsfientlighet?
– Det finns säkert de som kan ha varit rädda för det men det är inte utgångspunkten för mig eller de andra i Miljöpartiets ledning. Vi är lika starkt avståndstagande mot extremism, oavsett om den är religiös eller politisk. Det som har varit viktigt för oss som känner Mehmet är att framhålla att när vi tar avstånd från extremism så tar vi inte avstånd från Mehmet för Mehmet är inte extremist. Jag skulle inte vara den människa jag vill vara om jag inte i det här läget försvarar honom.

Kaplan är en vän till dig och du var en av dem som föreslog honom som bostadsminister. Är det här ett personligt nederlag för dig?
– Jag känner Mehmet så pass väl och vet vad han står för och vad han går för, så det är klart att jag tycker att det känns väldigt tungt och tufft. Jag försöker att finnas där för vännen Mehmet. Men det ändrar ju inte att det inte höll.

Hur påverkar det här förtroendet för Miljöpartiet?
– Det är klart att det påverkar oss. Bara det att jag nu får svara på de här frågorna i stället för att bara prata skola visar på det.

Din partikamrat Per Gahrton, som var med om att grunda Miljöpartiet, sa till TV4 att det var en kampanj från Israel som ledde fram till avgången?
– Jag tycker att det är helt absurt, ett helt absurt uttalande.

Måste bakgrundskollar och rutiner inom Miljöpartiet förbättras?
– Ja, så är det ju. Mehmet gick ju på en privat middag som han blev inbjuden till utan att veta vilka som var där och det gjordes aldrig någon bakgrundskoll. Det var ett misstag, säger Fridolin.

Nu pågår samtal mellan Miljöpartiet och regeringen om vem som ska bli ny bostadsminister. Är du orolig för att bostadsfrågorna ska tas över av Socialdemokraterna?
– Vi är en gemensam regering och jobbar tillsammans, så det är inte så jag går runt och tänker. Nu går vi vidare från den här tuffa situationen så kommer statsministern återkomma om vem som blir ny minister.

Men kommer ni kräva att det blir en miljöpartist?
– Det är inte riktigt så det funkar. Vi har en grundläggande fördelning och det är klart att den ligger till grund för hur vi kommer jobba framåt. Men i slutändan är det partiledarna och statsministern som avgör hur fördelningen i regeringen ska vara.

 

Dagens fråga

Är du orolig för coronaviruset?

Loading ... Loading ...