Marksaneringen blir ännu dyrare

hässleholm Saneringen av marken i kvarteret Lansen, där Dahlqvist Bil AB ska bygga en ny bilhall, kan bli dubbelt så dyr som beräknat.
Hässleholm • Publicerad 20 april 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Tomten, i korsningen Kristianstadsvägen-Löparvägen på Östervärn, köptes av kommunen för drygt tio år sedan. Då gjordes en viss sanering av marken då den tidigare använts för bland annat skrotningsverksamhet.

Enligt tekniska nämnden har marken undersökts och efterbehandlats till godkänd nivå för mindre känslig markanvändning, Men nu har det visat sig att mer avfall har upptäcks vid de första schaktarbetena.

Arbetet avbröts därför och miljöförvaltningen tog fram en schaktplan för att ytterligare efterbehandla marken. Då beräknades kostnaden till maximalt 2,5 miljoner kronor.

Men sedan mängden avfall, som påträffades under schaktarbete, översteg den bedömda mängden, blir saneringen nu ännu dyrare. Den är nu beräknad till maximalt fem miljoner kronor.

Tekniska nämnden begär därför hos kommunstyrelsen att ytterligare pengar tillförs för saneringen.

Dessutom vill nämnden sänka köpeskillingen från 1,5 mijoner kronor till en krona på grund av avfallets omfattning. Som säljare är det kommunens ansvar att marken är fri från avfall.

När beslutet togs avstod SD:s representanter från att delta i beslutet eftersom de menade att handlingarna till ärendet hade skickats ut för sent.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.