Annons

Lagbrott när Skåne fick ny vårdorganisation

SKÅNE Den tidigare regiondirektören Jonas Rastad gjorde fel när han ensam fattade beslut om en ny organisation för hälso- och sjukvården i Region Skåne 2013. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) fast i en laglighetsprövning av beslutet. Utslaget var så pass viktigt att det borde ha fattats av fullmäktige, anser HFD.
Publicerad 21 april 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Jonas Rastad beslutade i april 2013 om en ny administrativ struktur för hälso- och sjukvården i regionen. Beslutet innefattade en ny förvaltningsorganisation där bland annat antalet hälso- och sjukvårdsförvaltningar skulle minska från tretton till tre.

Annons

Även den offentliga primärvården skulle omstruktureras och inordnas i de tre nybildade förvaltningarna.

Skåne läns landsting bestred bifall till överklagandena och anförde att regiondirektörens beslut inte var överklagbart. För det fall beslutet skulle anses vara överklagbart ansåg landstinget att beslutet inte stred mot kommunallagens bestämmelser.

I domen skriver rätten att regiondirektörens beslut innebär en omfattande förändring av den övergripande strukturen i förvaltningsorganisationen inom hälso- och sjukvården i hela landstinget.

Mats G Svens­son040-660 55 36. mats.g.svensson@skd.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons