GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utan trossen stannar försvaret

HÄSSLEHOLM Försvarsentusiaster serverade stekt potatis och korv på Åhusfältet.
Hässleholm • Publicerad 23 april 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Under lördagen kunde hågade besöka föreningen på Åhusfältet där det vankades mat från militärens matvagn.

Nej, inte ärtsoppa den här gången, utan stekt potatis med korv.

Föreningen är bara några år gammal och har som inriktning att visa upp föremål förknippade med kalla krigets dagar under 60 till 80-talet.

– Vi tycker det är viktigt att visa allmänheten det som fanns runt omkring det rent militära, fortsätter Per Andersson.

– Det som vi visar är minst lika viktigt som de stridande funktionerna. Utan trossen skulle ju försvaret faktiskt stanna.

Allt på plats hos föreningen är privatägt och samlingen utökas hela tiden med fynd från bland annat försvarets överskottslager.

Vid sin sida har Per Andersson Martin Svantesson som förklarar att det började med ett genuint motorintresse som sedan mer och mer halkade in på militärfordon i alla dess former.

I förlängningen kom det allt mer att handla om praktiskt taget allt som rör det militära, med speciell inriktning på mat och sjukvårdsbiten.

Då och då visar de upp sig vid olika event och arrangemang där välkända Möllerödsdagarna är det mest betydelsefulla i just den verksamheten.

Det är mest män i föreningen förstås, men bland kvinnorna finns bland andra Linda Gullberg, som tillsammans med maken Robert fixar det viktiga käket.

– Jag halkade mest in på detta genom brorsan, men jag tycker det är både intressant och roligt.

– Gemenskapen är fantastiskt och vi har jättekul tillsammans. Det är en avslappnad stämning där vi samlas runt ett gemensamt intresse, säger Linda.

2 bilder
Mats Bergvall med sin militärmotorcykel, en Husqvarna, -69 års modell. Foto: Maja Ögren Andersson
Mannar och kvinnor ur 5. Trosskompaniet framför militärens matvagn. Tillsammans vill de visa funktioner i försvaret som inte har direkt med strid att göra.Foto: Maja Ögren Andersson
Mats Bergvall med sin militärmotorcykel, en Husqvarna, -69 års modell. Foto: Maja Ögren Andersson
Mannar och kvinnor ur 5. Trosskompaniet framför militärens matvagn. Tillsammans vill de visa funktioner i försvaret som inte har direkt med strid att göra.Foto: Maja Ögren Andersson
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.