Bilkö i Stuttgart, en av städerna med problem. Foto: TT

Gryningspyromanen har avtjänat sitt straff

YSTAD Gryningspyromanen Ulf Borgström har avtjänat sitt straff för grov mordbrand i Ystad och kunde lämna anstalten Hall i tisdags.
– Var han ska bosätta sig är inte klart men det blir inte i Ystadstrakten, säger polisinformatör Ewa-Gun Westford.

Ulf Borgström är villkorligt frigiven efter att ha suttit av två tredjedelar av sitt åttaåriga fängelsestraff. Med sig har han ett kapital på 91 000 kronor som statligt skadestånd för att ha suttit frihetsberövad för ett annat brott han inte dömdes för.
– Vi är medvetna om att det finns en oro hos allmänheten och den ska vi respektera, men nu är Boström villkorligt frigiven och då är det kriminalvården som tar hand om honom. Vi kan inte ingripa förrän han begår brott, han är inte längre vårt ärende, förklarar Ewa-Gun Westford.
I ett tiotal år satte Ulf Borgström skräck i sin omgivning.

Läs gryningspyromanens egna ord från när han besökte Skånskans redaktion år 2008

– Om han hade förvaltat sina kunskaper bättre hade han kunnat bli vad som helst, för han är intelligent, säger Dan Granvik, tidigare kriminalpolis, som lärde känna Ulf Borgström under de tre åren han samlade bevis mot honom.
– Han är enstöring med varierat humör och med ett aggressivt beteende, framför allt när något går emot honom.
Ulf Borgström misstänkts ligga bakom ett hundratal bränder, bland annat kyrkor, kulturbyggnader och andra sevärdheter för uppskattningsvis 500 miljoner kronor.
I april 2011 dömdes han till åtta års fängelse för att ha anlagt en brand i ett hyreshus på Bollhusgatan natten mellan den 1 och 2 december 2010. Han har tidigare bara dömts för försök till mordbrand trots att polisen satte in stora resurser för att knyta honom till olika bränder.
– Jag tror inte på någon förbättring, hatet mot samhället har han kvar, han har uttryckt hat mot kriminalvården som han anser har behandlat honom illa. förklarar Dan Granvik.
– Det kommer att räcka med att polisen griper honom för någon förseelse för att han ska komma i gång igen, för han klarar inte motgångar, förklarar han.
Dan Granviks farhågor får stöd av psykiatrikern Ulf Åsgård.
– Det är mer sannolikt att Borgström kommer att fortsätta att sitt avvikande beteende än att inte gör det, hans historia talar för det, konstaterar han.

Läs mer:
Gryningspyromanen misstänkt för hundratals bränder
Gryningspyromanen får höjt skadestånd
Gryningspyromanens egna ord
Gryningspyromanens frigivning kan stoppas