GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Roliga sagor skrivna av barn

Personligt Barn skriver sagoböcker för andra barn.
Personligt • Publicerad 27 april 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Liza Maker, har arbetat med marknadsförning och innovation av kommersiella produkter.

Hon är också mamma till tre barn och det var när äldsta sonen Vincents fantasi slog till, som han beordrade henne att hämta papper och penna. Han hade ju inte lärt sig skriva så bra själv ännu.

– Han hittade på sagan och jag skrev precis som han sa, på hans eget språk. Sedan tvingade han mig att läsa sagan för honom om och om igen under ett helt års tid, berättar Liza Maker och fortsätter:

– Vi har säkert hundra böcker hemma, ändå ville barnen höra Raptomten varje kväll.

Det var då som Liza Maker började fundera på varför barn skrattar så hjärtligt åt sina egna berättelser och varför de sparas och bevaras för framtiden.

– Så många föräldrar lägger undan sina barns första berättelser i en skrivbordslåda.

Tanken föddes om att starta ett förlag, där barn kan skicka in sina roliga berättelser.

– Jag såg en potential i det här med att uppmuntra barn att skriva. Undersökningarna visar ju att barns läs- och skrivkunskap minskar.

Under de senaste tio åren har läsförmågan hos svenska barn försämrats markant och den positiva inställningen till läsning har försämrats med tio procent under samma tid.

Visionen för Liza Makers nystartade förlag, Smartypants, är att öka skrivlusten bland de yngre barnen.

Första boken på förlaget är alltså Raptomten, och tanken är att pengarna som kommer in för denna bok ska finansiera nästa barnbok. Så all vinst kommer försvinna rakt in i nya barnböcker – skrivna av barnen själva.

– Illustratören Emanuele Romano hittade jag på en global nätsida för designers. Detta blev hans första barnbok och det är ett under att vårt samarbetet fungerat så bra för han pratar varken svenska eller engelska särskilt bra, han är italienare.

På sista sidan i boken finns även information om en gratis spelapp, där barnen kan trycka tomten på magen så att han rapar, spela fotboll med Bästtomen eller säga saker som tomtarna sedan härmar.

För att inspirera barn att skriva och skicka in sina manus, besöker Liza Maker skolklasser ibland.

– Jag har riktat in mig på årskurs 1, i den åldern har barn livlig fantasi och skriver spontant precis som de tänker. Jag brukar dela in klassen i grupper, så att de får samarbeta och mot slutet av lektionen får de ett inplastat författarkort som de stolt bär med sig.

Det har redan kommit in en hel del manus och inom en snar framtid ska nästa bok väljas ut för publicering.

– För att vara säkra på att vi väljer ut de roligaste historierna skratt-testar vi böckerna på minst 100 barn.

Det finns några olika förslag, som exempelvis Rumpan Bar med Olle & Bert-Fjärt, som handlar om Olle som råkar tappa byxorna när han ska skjuta en höjding rätt i mål. Eller Kapten Pannkaka, om en pannkaka som vill bli superhjälte. Eller Upp till det gröna leklandet, som är en magisk grönsaksplanet där alla grönsaker smakar godis.

Sådana fantasifulla ämnen och figurer, tja, man måste nästa vara barn för att bara komma på det! Och det är just det som Liza Maker hoppas, att barn ska bli sugna på att skriva och fantisera.

– Det finns ingen åldersgräns på författarna och egentligen inte några regler heller mer än att det ska vara roligt och innehållet ska rikta sig till yngre barn i tre till sexårsåldern.

Så det är fritt fram för alla barn att börja skriva och förhoppningsvis kan det så småningom resultera i en riktig bok med hårda pärmar.

Vill du vara med och tävla om Vincent Makers bok Raptomten? Missa då inte veckans tävling här på våra barnsidor!

bild 1/5
Det är fritt fram för alla barn att skriva ner sina allra roligaste sagor.
Vincent Maker hittade på Raptomten när han var 6 år, och har sedan dess blivit intervjuad både i press och radio. Han har planer på fler böcker. När han blir stor ska han bli hockeyproffs och eventuellt lite rockstjärna. PRIVAT BILD
Liza Maker sa upp sitt arbete med marknadsföring för att satsa på ett nytt bokförlag, där barnen själva författar sina sagor. PRIVAT BILD
”Snipp, snapp, slut. Molnet fjärtades ut”. Ur boken Raptomten, av Vincent Maker. Illustration: Emanuele Romano
Ur boken Raptomten, av Vincent Maker. Illustration: Emanuele Romano
Det är fritt fram för alla barn att skriva ner sina allra roligaste sagor.
Vincent Maker hittade på Raptomten när han var 6 år, och har sedan dess blivit intervjuad både i press och radio. Han har planer på fler böcker. När han blir stor ska han bli hockeyproffs och eventuellt lite rockstjärna. PRIVAT BILD
Fakta:

Fakta

Liza Maker är grundaren till Smartypants, där barn kan skicka in sina egna manus och få sin saga publicerad i bokform. På webbsidan: www.smartypants.se finns information om hur det går till och där kan du även följa skapandet av nästa bok, steg-för-steg samt läsa några av titlarna på sagor som barn skickat in och hoppas få publicerade.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.